KVÍZ: Vlašské ořechy mají vysokou výživnou hodnotu. Poradíme, jak je skladovat
Ořešáky má mnoho našich zahrádkářů na svých zahradách, jedná se o veliké stromy, které bývají velmi úrodné. Sklizeň vlašských ořechů trvá přibližně měsíc, ořechy je potřeba důkladně vysušit, aby nezačaly plesnivět.
Zralé vlašské ořechy se nachází v zelených slupkách, které praskají a ořechy z nich padají pod strom. Jakmile jsou na zemi, musíme je co nejdříve posbírat, aby zbytečně nevlhly a neplesnivěly. Sklizeň končí obvykle v polovině října.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit vlašské ořechy
Vlašské ořechy vyžadují důkladné vysušení. Při pěkném počasí je sušíme na slunci, musí být rozložené v jedné vrstvě na bedýnkách, občas je protřepeme. Při chladnějším počasí ořechy dosoušíme u kamen, v elektrické sušičce při střední teplotě nebo u radiátoru. Ořechy schnou pozvolna, přibližně za dva až tři týdny by měly být dostatečně suché.
Jak skladovat vlašské ořechy
Přestože jsou ořechy vysušené, jsme na ně opatrní, aby znovu nenasály vlhkost. Skladujeme je na suchém, vzdušném a chladném místě. Ve skořápkách vydrží dlouho, můžeme je mít v uložené v bedýnkách, které jsou položené např. na stole (nenecháváme je na zemi, protože od země jde vlhko) nebo zavěšené v rašlových pytlích. Nesmí se k nim dostat hlodavci. Nikdy je neskladujeme v uzavřených igelitových pytlích.
Pokud nemáme vhodné skladovací prostory, můžeme ořechy vyloupat a zmrazit nebo zavařit. Po vyloupání je můžeme nějakou dobu skladovat i v obyčejné sklenici, ale tento způsob se nehodí k delšímu uchovávání - ořechy jsou ohrožené škůdci a také plísní.
Své znalosti můžete otestovat v zábavném kvízu na téma vlašské ořechy:
Komentáře