KVÍZ: Jak udělat nejlepší palačinky. Otestujte své znalosti v otázkách i v praxi
Kdo by neměl rád palačinky? Jistě bychom jen těžko hledali takového člověka, který by odolal jemnému těstu s lehce nasládlou chutí a náplní podle vlastních představ. Palačinky hravě zvládnou připravit i děti, ovšem vytvořit dokonalou palačinku, to už si žádá správný postup.
Pro snadnou přípravu palačinek budete potřebovat jen mléko, hladkou mouku, vejce, špetku soli a případně malé množství krystalového cukru. Suroviny pečlivě zpracujte do hladkého těsta, nejlépe to jde tyčovým mixérem. Po cca půl hodině odležení těsta v lednici můžete začít smažit tuto dobrotu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se palačinky trhají
Proč se palačinky trhají? Může se to zdát jako záhada, ale nejčastějším důvodem bývá nesprávná a příliš řídká konzistence těsta. Také jste možná dostatečně nepočkali na vyhřátí pánve. Často se objeví trhání palačinek pouze u té první a další kusy už jsou povedené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na nejlepší palačinky
K tomu, aby palačinky byly nejen chutné, ale i nepotrhané a lahodící oku, pomůže následujících 8 bodů. Na konci článku si ještě své znalosti můžete ověřit v krátkém kvízu.
- Držte se spolehlivého receptu a pečlivě odměřte všechny ingredience, abyste dosáhli správné konzistence těsta. V těstě nesmí chybět vejce nebo jejich vhodná alternativa.
- Palačinky smažte na předem dobře vyhřáté pánvi, těsto vždy nalijte na dostatečně vyhřátý povrch. Když je pánev vyhřátá, můžete teplotu snížit, aby se palačinky nesmažily příliš prudce.
- Před každou palačinkou, kterou budete smažit, dejte na pánev velmi malé množství tuku, ale před první můžete dát pro jistotu trochu více.
- Přidávat cukr není nutné, ba naopak právě cukr v těstě může způsobit přichytávání palačinek. Chuť palačinek snadno pozvednete k dokonalosti až při servírování, a to oblíbenou sladkou náplní.
- Před otočením palačinku nejprve jen lehce zvedněte po okrajích, abyste zjistili, zda už je hotová. Otáčejte ji teprve až ve chvíli, kdy má z jedné strany zlatavou barvu, protože pokud byste ji otáčeli před dopečením, mohla by se trhat.
- K otáčení používejte obracečku na palačinky, díky její pomoci nebude žádná z nich poškozená.
- Kvalitní a nepoškozená pánev je důležitou podmínkou úspěchu, použít můžete například nerezovou pánev.
- Výborným a spolehlivým řešením je využití elektrického palačinkovače. Manipulace s ním je velmi snadná a velkou výhodou je absence přebytečného množství tuku. Těsto se na palačinkovači nepřichytává a netrhá se.
Komentáře