Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVÍZ: Jak udělat nejlepší palačinky. Otestujte své znalosti v otázkách i v praxi
Zdroj: Pixabay, Tikovka1355

Kdo by neměl rád palačinky? Jistě bychom jen těžko hledali takového člověka, který by odolal jemnému těstu s lehce nasládlou chutí a náplní podle vlastních představ. Palačinky hravě zvládnou připravit i děti, ovšem vytvořit dokonalou palačinku, to už si žádá správný postup.

Pro snadnou přípravu palačinek budete potřebovat jen mléko, hladkou mouku, vejce, špetku soli a případně malé množství krystalového cukru. Suroviny pečlivě zpracujte do hladkého těsta, nejlépe to jde tyčovým mixérem. Po cca půl hodině odležení těsta v lednici můžete začít smažit tuto dobrotu.

Proč se palačinky trhají

Proč se palačinky trhají? Může se to zdát jako záhada, ale nejčastějším důvodem bývá nesprávná a příliš řídká konzistence těsta. Také jste možná dostatečně nepočkali na vyhřátí pánve. Často se objeví trhání palačinek pouze u té první a další kusy už jsou povedené.

Jak na nejlepší palačinky

K tomu, aby palačinky byly nejen chutné, ale i nepotrhané a lahodící oku, pomůže následujících 8 bodů. Na konci článku si ještě své znalosti můžete ověřit v krátkém kvízu.

  1. Držte se spolehlivého receptu a pečlivě odměřte všechny ingredience, abyste dosáhli správné konzistence těsta. V těstě nesmí chybět vejce nebo jejich vhodná alternativa
  2. Palačinky smažte na předem dobře vyhřáté pánvi, těsto vždy nalijte na dostatečně vyhřátý povrch. Když je pánev vyhřátá, můžete teplotu snížit, aby se palačinky nesmažily příliš prudce.
  3. Před každou palačinkou, kterou budete smažit, dejte na pánev velmi malé množství tuku, ale před první můžete dát pro jistotu trochu více.
  4. Přidávat cukr není nutné, ba naopak právě cukr v těstě může způsobit přichytávání palačinek. Chuť palačinek snadno pozvednete k dokonalosti až při servírování, a to oblíbenou sladkou náplní
  5. Před otočením palačinku nejprve jen lehce zvedněte po okrajích, abyste zjistili, zda už je hotová. Otáčejte ji teprve až ve chvíli, kdy má z jedné strany zlatavou barvu, protože pokud byste ji otáčeli před dopečením, mohla by se trhat.
  6. K otáčení používejte obracečku na palačinky, díky její pomoci nebude žádná z nich poškozená.
  7. Kvalitní a nepoškozená pánev je důležitou podmínkou úspěchu, použít můžete například nerezovou pánev.
  8. Výborným a spolehlivým řešením je využití elektrického palačinkovače. Manipulace s ním je velmi snadná a velkou výhodou je absence přebytečného množství tuku. Těsto se na palačinkovači nepřichytává a netrhá se.
Ověřte si v krátkém kvízu, jak dobře zvládáte palačinkovou "teorii".
Přejeme dlouhou řadu povedených palačinek.

Komentáře

Další tipy a triky