Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Několikapatrový dort je maturitou pro začínající dortařky. Ačkoliv vypadá složitě, můžete ho zvládnout stejně jako nízký jednopatrový dort. Tajemství je ve vyztužení dortu, aby se vám nepropadl nebo nesjel ke straně, což se při přepravě dortu stává často.

Začínající cukrář musí zapomenout na vytvoření téměř metr vysokého pětipatrového dortu na svatbu přítelkyně nebo příbuzného. Takové dorty patří do rukou profesionálům. Přesto si na jednopatrový nebo vícepatrový vysoký dort můžete troufnout. Poradíme, jak na to.

Jak spočítat rozměry dortu

Odhady jsou orientační, záleží na výšce korpusu a krému:

  • Dortový korpus ze 4 vajec, pečený ve formě průměru 22–24 cm má po upečení výšku 4–5 cm. Podle počtu proříznutí a promazání náplní můžeme jeho výšku zvednout o 1–2 cm, záleží na výšce krémové vrstvy.
  • Upečeme-li dva korpusy větší a dva menší, budeme mít dort vysoký kolem  25 cm, což je dostačující výška pro dort na rodinnou oslavu.
  • Tři korpusy s krémem budou vysoké 20 cm, dvojité korpusy (6 korpusů) kolem 50 cm, což je výška svatebního dortu. 
  • Dvoupatrový dort pečeme v dortových formách nebo ráfcích. Před pečením si ráfky přiložíme na sebe, druhé patro by mělo být menší ideálně o 3–4 cm na každé straně, takže použijeme formu o průměru 16–18 cm.
  • Na vícepatrový dort musíme použít formu o průměru 30 cm, druhou 22 cm a třetí 14 cm. Pokud nedodržíme tyto rozměry, nevytvoříme dort, ale maják.
  • Dorty můžeme péct dva najednou, tím si ušetříme práci. Pokud nemáme vhodnou formu, můžeme upéct potřebný počet korpusů, ze kterých vyřežeme nožem korpusy potřebných rozměrů

Skládání vysokého dortu

Všechny korpusy prořízneme a naplníme požadovanou náplní. Povrchy natřeme slabě krémem  a dorty dáme vychladit do lednice.

  • Připravíme si silné špejle nebo plastové výztuhy na dorty - těmi bude spíše disponovat cukrářka. Špejle jsou pro začátečníky dostačující, hlavně musí být nové nebo pečlivě umyté.
  • První patro propíchneme na třech místech špejlemi - bude na nich sedět vrchní dort. V případě, že máte ještě jedno patro, použijte 4 špejle. Co přečnívá nad povrch dortu, to odštípněte.
  • Každé patro dortu posaďte na podložku. Podložky koupíte v papírnictví nebo v obchodech pro cukráře. Místo podložky se dá použít obyčejná papírová čtvrtka pod dorty, nazývaná "slunečnice".
  • Vychlazené dorty potáhneme finální vrstvou krému a za pomoci cukrářské karty položíme jednotlivá patra hezky na sebe. Nožíkem opravíme spoje a dort je tímto připravený ke zdobení.
  • Dort není potřeba potahovat krémem, pokud připravujete dort naháč.

Dort máte hotový, vyzkoušejte krém, který se nesráží. Naše video vám poradí, jak na to:

Sladké drobečky

Zbyly vám odřezky po vykrájení dortů a nevíte, co s nimi? Zpracujte je do nepečených sladkostí - dortová lízátka, punčové řezy, rumové koule. Odřezky můžete zamrazit a vyrobit z nich nepečené sladkosti v době, kdy je budete potřebovat. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více