Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky jsou oblíbenou rychlovkou, ať už je připravujeme nasladko s marmeládou či arašídovou pomazánkou, nebo také naslano se zeleninovou či masovou směsí. Máme pro vás desatero častých otázek a odpovědí, které vám poradí, jak na skvělé palačinky.

Na palačinkové těsto vám stačí pouze 3 ingredience - mouka, mléko a vejce. Příprava těsta zabere jen několik málo minut a báječný dezert máme na stole. Plnit je můžeme sladkým ovocem s marmeládou nebo slanou masovou či zeleninovou směsí.

1

Z čeho se dělá těsto na palačinky?

Na palačinkové těsto nám stačí 3 základní suroviny, které máme vždy ve spíži - mléko, vejce a mouka. Jednoduše je všechny smícháme dohromady a řádně těsto umixujeme tyčovým mixérem nebo ručně klasickou metličkou.

2

Jaké mléko používáme na palačinky?

Mléko je hlavní surovinou v palačinkách, nejčastěji sáhneme po polotučném mléku, avšak tučné mléko je nositelem chuti, proto polotučné vyzkoušejte nahradit touto variantou, palačinky budou mít ještě plnější a lahodnější chuť.

3

Čím nahradit mléko?

Kravské mléko můžeme nahradit rostlinnými variantami mléka. Když použijeme sójové, mandlové, ovesné či kokosové mléko, chuť palačinek bude sice trochu jiná, ale zrovna tak výborná. Místo mléka stačí použít jenom vodu, ale přece jen jsou palačinky s různými mléky chutnější.

4

Jak má být husté těsto na palačinky?

Základem je perfektně hladké těsto, které má správnou hustotu jako sladká smetana. Příliš husté těsto by se po pánvi rovnoměrně nerozlilo, příliš řídké zase způsobí, že se palačinka bude trhat.

5

Z jaké mouky připravujeme těsto?

Na palačinkové těsto volíme hladkou mouku, která je vhodná, pokud chceme docílit tenkých palačinek. V případě, že bychom měli raději palačinky silnější (např. kvůli zapékaní), můžeme použít mouku polohrubou. Palačinky snadno připravíme i bez mouky, což ocení především alergici.

6

Jak dlouho nechat odležet těsto?

Těsto na palačinky je dobré nechat odpočívat minimálně půl hodiny. Zbavíme se tím moučné chuti a díky odležení se palačinky nebudou tak trhat a jednoduše půjdou otáčet. Odležení těsta na palačinky se rozhodně vyplatí a má smysl.

7

Na jakém oleji smažit palačinky?

Většina z nás sáhne po řepkovém či slunečnicovém oleji, avšak naše babičky tvrdí, že nejlepší palačinky jsou smažené na vepřovém sádle. Při smažení stačí vždy jen malé množství tuku, aby palačinky nebyly příliš mastné.

8

Jak smažit bez oleje?

I palačinky se mohou obejít bez jakékoliv tuku. Pokud máte doma teflonovou pánev, nemusíte použít žádný tuk ke smažení, přesto budou palačinky dokonalé a půjdou bez problémů otáčet bez připálení. I na elektrickém palačinkovači připravujeme palačinky zcela bez tuku.

9

Čím plníme palačinky?

To záleží vždy na chuti každého z nás, ovšem nejčastěji do palačinek použijeme marmeládu, ovocné náplně, lísko-oříškové pomazánky a také tvarohovou náplň, se kterou palačinky můžeme i zapékat. K dozdobení lze použít šlehačku či čokoládový topping. Naopak palačinky naslano nejčastěji plníme špenátovou náplní, různou zeleninou a také sýry.

​​​​​

10

Jak na nadýchané palačinky

Pokud chceme docílit báječně nadýchaných palačinek, stačí do těsta přidat sodu nebo prášek do pečiva. Známým trikem pro zkypření těsta je přidání minerálky nebo kefíru, výsledné palačinky jsou úžasně nadýchané.

Pojďte si připravit báječné francouzské palačinky plněné marmeládou či ovocem podle následujícího videoreceptu, budou jistě výborným dezertem po výtečném obědě. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky