Lasagne, oblíbené těstoviny mrzutého kocoura Garfielda: Poradíme, jak je připravit
Lasagne jsou jedním z nejslavnějších pokrmů italské kuchyně, navíc si získaly srdce gurmánů po celém světě. Toto šťavnaté jídlo plné chuti je ideální pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti. Pojďme si říct, jak lasagne připravit.
Lasagne mají bohatou historii sahající až do starověkého Říma, odkud získaly i svůj název. Slovo lasanon totiž bylo označení pro nádobu, ve které se těstoviny vařily. Za svoji současnou podobu vděčí italským kuchařům, kteří začali vrstvit těstoviny střídavě s masem a sýrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tradiční lasagne
Je mnoho variací lasagní, od vegetariánské, přes bezlepkové až po lasagne s mořskými plody. Každý si je tak může přizpůsobit svým chuťovým preferencím.
- Základem jsou těstovinové pláty, které si můžeme zakoupit sušené, předvařené, nebo si je vyrobíme.
 - Při přípravě ragú si na velké pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek. Smažíme, dokud zelenina nezměkne.
 - Přidáme mleté hovězí a vepřové maso, opékáme, dokud není drobivé.
 - Zalijeme rajčatovým protlakem, provaříme 2 minuty a přidáme červené víno, které necháme odpařit a vaříme 5 minut.
 - Přidáme rajčata, sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijeme vývarem a pomalu vaříme 2 hodiny.
 - Bešamel tvoří máslo, mouka a mléko. Rozehřejeme tedy máslo, do kterého přidáme hladkou mouku a povaříme 2 minuty.
 - Postupně přiléváme mléko, přičemž neustále metličkou promícháváme, aby se netvořily hrudky.
 - Bešamel přivedeme k varu a vaříme 5–10 minut, dokud nemá požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
 - Teď už zbývá jen lasagne sestavit. Na dno pekáčku patří lasagne, na ně vrstva ragú, následuje bešamel, strouhaný sýr a další lasagne. Postup opakujeme až do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstvu by měl tvořit bešamel a sýr.
 - Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem a pečeme při 180 °C po dobu 30 minut. Následně lasagne odkryjeme a pečeme dalších 15–20 minut dozlatova.
 
Příprava lasagní je malinko náročnější a zašpiní se při ní dost nádobí, ale přípravu ragú i bešamelu si můžete udělat den předem, čímž si práci následující den usnadníte. Výsledek však rozhodně stojí za to, nemyslíte?
	
	
				
Komentáře