Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní polévka zahuštěná krupičkou: Využijte sezonní zeleninu a pochutnejte si
Zdroj: Toprecepty

Zahuštěná polévka plná čerstvé zeleniny nemusí být jen záležitostí zimního období. Obdoba tradiční polévky s využitím letní zeleniny příjemně pohladí, a to nejen malá dětská bříška. V létě vyhledáváme spíše pokrmy, které nás ochlazují, ale přesto teplá polévka prospěje každému z nás.

Léto je bohaté na vydatnou úrodu zdravé zeleniny, a to nejen z vlastní zahrádky. I v obchodech se v tomto období dá koupit čerstvá a chutná zelenina. Chcete-li svou rodinu příjemně zasytit, přidejte k zelenině dětskou krupičku s vajíčkem, a výborná polévka bude za chvilku vonět i ve vaší kuchyni.

Krupičková polévka s letní zeleninou

Postup je snadný a rychlý:

  1. Nejprve se zamyslete nad tím, jaké suroviny máte k dispozici. Tradičně se jako základ využívá kořenová zelenina, vystačíte si však s mrkví, v létě využijete mladou svěží karotku. Použít můžete i pórek, cuketu, řapíkatý celer, hrášek a různé druhy bylinek např. petrželku, libeček, pažitku.
  2. Dále si připravte: 25 g másla, 3 lžíce dětské krupičky, 1–1,5 l zeleninového vývaru (lze využít také bio bujón nebo pouze vodu), 1–2 vejce.
  3. Zeleninu očistěte. Mladou mrkev nemusíte loupat a rovnou ji nastrouhejte nahrubo. Karotka bývá menší, proto zvolte tolik kusů, aby to dalo na objem jednu větší mrkev. Ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kousky.
  4. Zeleninu zlehka osmažte na másle - začněte mrkví a postupně přidávejte zvolenou zeleninu (např. 10 cm pórku). Zalijte vše vývarem nebo vodou.
  5. Pokud jste zalili zeleninu vodou, můžete přidat 2 kostky bujónu, který dobře rozmícháte. Polévku přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
  6. Nakonec rozmíchejte v hrnku vejce a přidejte je do polévky, kterou ještě necháte projít varem.
  7. Hotovou polévku na talířích ozdobte najemno nakrájenou zelenou natí

Tip: Jste-li na dovolené třeba na chatě a nemáte k dispozici struhadlo, tak nakrájejte mrkev na proužky.

Krupičková polévka může mít nespočet variant. Lze do ní využít libovolné množství zeleniny. Polévka by měla být hustá a výživná. Také si můžete vyhrát s druhem zeleniny, který do ní přidáte. Pro inspiraci se můžete podívat na následující video:

Přejeme dobrou chuť.

 
 
 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli