Letní polévka zahuštěná krupičkou: Využijte sezonní zeleninu a pochutnejte si
Zahuštěná polévka plná čerstvé zeleniny nemusí být jen záležitostí zimního období. Obdoba tradiční polévky s využitím letní zeleniny příjemně pohladí, a to nejen malá dětská bříška. V létě vyhledáváme spíše pokrmy, které nás ochlazují, ale přesto teplá polévka prospěje každému z nás.
Léto je bohaté na vydatnou úrodu zdravé zeleniny, a to nejen z vlastní zahrádky. I v obchodech se v tomto období dá koupit čerstvá a chutná zelenina. Chcete-li svou rodinu příjemně zasytit, přidejte k zelenině dětskou krupičku s vajíčkem, a výborná polévka bude za chvilku vonět i ve vaší kuchyni.
Krupičková polévka s letní zeleninou
Postup je snadný a rychlý:
- Nejprve se zamyslete nad tím, jaké suroviny máte k dispozici. Tradičně se jako základ využívá kořenová zelenina, vystačíte si však s mrkví, v létě využijete mladou svěží karotku. Použít můžete i pórek, cuketu, řapíkatý celer, hrášek a různé druhy bylinek např. petrželku, libeček, pažitku.
- Dále si připravte: 25 g másla, 3 lžíce dětské krupičky, 1–1,5 l zeleninového vývaru (lze využít také bio bujón nebo pouze vodu), 1–2 vejce.
- Zeleninu očistěte. Mladou mrkev nemusíte loupat a rovnou ji nastrouhejte nahrubo. Karotka bývá menší, proto zvolte tolik kusů, aby to dalo na objem jednu větší mrkev. Ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kousky.
- Zeleninu zlehka osmažte na másle - začněte mrkví a postupně přidávejte zvolenou zeleninu (např. 10 cm pórku). Zalijte vše vývarem nebo vodou.
- Pokud jste zalili zeleninu vodou, můžete přidat 2 kostky bujónu, který dobře rozmícháte. Polévku přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
- Nakonec rozmíchejte v hrnku vejce a přidejte je do polévky, kterou ještě necháte projít varem.
- Hotovou polévku na talířích ozdobte najemno nakrájenou zelenou natí.
Tip: Jste-li na dovolené třeba na chatě a nemáte k dispozici struhadlo, tak nakrájejte mrkev na proužky.
Komentáře