Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto se připravuje z hladké mouky, másla, cukru a žloutků. Je vhodné na koláče, šátečky, cukroví a sušenky. Po upečení jsou sušenky křehké, po odležení zvláční a jsou chutné i po několika dnech.

Linecké sušenky a linecké cukroví jsou si podobné složením těsta i náplní. Rozdíl není moc viditelný, pokud nepoužijeme vánoční tvary jako jsou stromečky, sněhuláci, rukavice nebo andílci. Linecké sušenky můžeme připravovat celý rok.

Jak připravit linecké těsto

Použijeme zlaté pravidlo 3–2–1, které je typické pro jemné a tvárné máslové těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1–2 žloutky

Ze všech ingrediencí vypracujeme pomocí robota nebo vařečky hladké těsto, které uložíme odpočinout do ledničky. Pokud ho zpracováváme rukama, radši práci urychlíme, abychom těsto teplem nespařili - bylo by gumové. Odležením se stává soudržnější, jemnější, lépe se vykrajuje a tvary se při pečení lineckého nedeformují.

Jak tvarovat linecké sušenky

Použijeme vykrajovátko, které se nám líbí - třeba jen obyčejnou skleničku:

  • Z těsta vykrájíme tvary vhodné jako sušenky - kulatá i vroubkovaná kolečka, oválky, kytičky, hvězdičky, trojúhelníky, srdíčka nebo čtverečky.
  • Pokud chceme vykrojit sušenkám střed, použijeme polovinu plných a polovinu vykrojených tvarů, které pak budeme slepovat.
  • Při použití světlého a tmavého těsta vytvoříme krásné cukroví vykrojením středů, které v těstech vyměníme - vzniknou dvoubarevné sušenky.
  • Z tence vyválených barevných těst položených na sebe smotáme roládu, kterou nakrájíme na tenká kolečka. Ta položíme na plech a upečeme.

Jak ozdobit linecké sušenky

Linecké sušenky promažeme marmeládou, obalíme v cukru nebo je necháme jen tak, aby vynikla barevná těsta. Sušenky by neměly být příliš pestré, nevkusně přeplněné cukrovými ozdobami. Dekorace si připravíme do mističek - sekané oříšky, půlky mandlí, kokos, lyofilizované nebo kandované ovoce, cukrové zdobení, pecičky bílé čokolády. Nejvhodnější je zdobení rozpuštěnou čokoládou, kterou na sušenky nanášíme lžičkou, štětcem nebo pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou. Do ještě vlhké čokolády lepíme dekorace a sušenky necháme ztuhnout. Stále tekutou čokoládu můžeme párátkem roztáhnout, popřípadě použít různé barvy čokolády, kterými sušenky našrafujeme.

Dostali jste chuť na jemné sušenky, i když je ještě do Vánoc daleko? Zkuste si připravit linecké těsto podle našeho videa - vytvořené sušenky se budou hodit nejen k mlsání, ale i jako krásný jedlý dárek:

Sladké drobečky

Jedlý dárek vytvoříme naskládáním sušenek do ozdobné dárkové krabičky, do plechovky nebo do celofánového sáčku se stužkou. Sušenky na dětskou oslavu mohou mít tvar zvířátek nebo předmětů, které má oslavenec rád - na letní oslavu však raději použijeme cukrovou či bílkovou polevu - čokoláda se ráda rozpouští.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli