Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše rády připravovaly naše babičky a my jsme si na nich ještě raději pochutnávali. Do těchto jednoduchých bramborových placek se zužitkovaly uvařené brambory z předchozího dne a přestože se jednalo o levné jídlo, strávníci si je nemohli vynachválit.

Lokše (možná je znáte pod jiným názvem) chutnají nasladko i naslano, obě varianty jsou v našem jídelníčku dobře využitelné. Nasladko je stačí namazat marmeládou nebo povidly, podobně jako palačinky, ale naslano je ani mazat nemusíme, podáváme je totiž místo přílohy. Lokše patří mezi tradiční svatomartinská jídla, můžete je proto vyzkoušet třeba k pečené huse nebo kachně a zavzpomínat přitom na dřívější časy. Možná by vás mohlo zajímat, jak se liší lokše od bramboráků.

Jak udělat výborné lokše

Na přípravu těsta na lokše z úvodního videa stačí pouze tři suroviny, nepotřebujete ani vajíčko, které byste možná v receptu čekali.

  1. Na 8 kusů placek si připravte 540 g vařených brambor, 200 g hladké mouky a 1 necelou lžičku soli. Podívejte se, jaký typ brambor se na lokše nejlépe hodí.
  2. Brambory je nejlepší uvařit den předem, do druhého dne budou pěkně prochladlé a přesně akorát do těsta. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete použít také mechanické mačkadlo na brambory, které rády používaly i naše babičky. V dalším článku se dozvíte, jak jednoduše nastrouhat vařené brambory.
  3. K nastrouhaným bramborám přidejte hladkou mouku a trochu soli. Vypracujte těsto. Nenechávejte ho dlouho stát, protože, stejně jako další bramborová těsta, stáním řídne.
  4. Z těsta vytvořte váleček a rozkrájejte ho na 8 stejných dílků. Všechny postupně vyválejte na tenké placky. Dejte si pod ně přitom poprašek hladké mouky, aby se vám těsto nelepilo, ale dejte pozor, ať do těsta příliš mouky nezapracujete, placky by pak ztratily jemnost. 
  5. Upečte lokše postupně a z obou stran na suché pánvi, pěkně jednu po druhé. Naše babičky je pekly na plotýnce na kamnech, takto nasucho upečené byly úplně nejlepší, i když se na nich někdy udělaly tmavší "puchýřky", to už tak k nim patřilo. K pečení placek můžete použít i elektrický palačinkovač.
  6. Hotové placky rovnejte na velký talíř, jednu na druhou. Potírejte je lehce tukem, budou pak krásně vláčné. Někdo používá sádlo, jiný máslo, poslouží dobře i olej.
Tip: Stejně jako u jiných receptů z našeho receptáře, najdete i pod receptem na výborné lokše (z úvodního videa) komentáře našich uživatelů. Doporučujeme je k přečtení, dozvíte se z nich zajímavé zkušenosti a rady jiných, zároveň vám to pomůže připravit vaše lokše bez zbytečných chyb.

To, jak budete lokše (pekáče, patenty, bramborové placky) podávat, už záleží zcela na vás. Někdo je rád jen tak suché, jiný si je rád namaže nasladko. A samozřejmě můžete vyzkoušet i kombinaci se svátečním pečínkou. Pokud ale na tuto přílohu nejste zvyklí, doporučujeme ještě uvařit knedlíky a mít v záloze obě možnosti.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli