Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky patří ke každoroční kuchařské tradici. Pečou se na svátek sv. Martina, který je 11. listopadu. Rohlíčky svým tvarem symbolizují koňskou podkovu, protože Martin podle legendy přijíždí na bílém koni a přiváží do krajiny sníh.

Svatomartinské rohlíčky podle krátkého videoreceptu si jistě získají fanoušky mezi těmi, kdo mají rádi ořechové náplně, ale pokud dáte přednost třeba makové, není nic jednoduššího, než ořechovou vyměnit za vaši oblíbenou. Skvělé je, že se tento "rohlíčkový" recept připravuje z nekynutého těsta, a o to snazší pro vás postup bude.

Jak připravit svatomartinské rohlíčky

Podle úvodního videa pro vás tyto ořechové rohlíčky jistě nebudou žádný oříšek.

  1. Množství surovin je rozepsané na 48 rohlíčků. Na přípravu těsta budete potřebovat 540 g polohrubé mouky, 360 g Hery, 200 g smetany ke šlehání, 1 špetku soli. Na náplň využijete 150 g vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru a 1 bílek. Dále počítejte ještě 1 žloutek na potření a moučkový cukr na posypání.
  2. Do mísy dejte mouku, Heru, smetanu ke šlehání a sůl, vše pečlivě umíchejte a vzniklé vláčné těsto nechte zabalené odpočinout v lednici.
  3. Mezitím připravte náplň. Namelte ořechy a smíchejte je s cukrem a bílkem.
  4. Tip: Stejně jako těsto, tak i náplně můžete zvolit v různých obměnách, vyzkoušejte například povidlovou nebo tvarohovou
  5. Odpočaté těsto rozdělte na 6 dílů a každý díl vyválejte do kruhu s výškou těsta cca 4 mm.
  6. Rádýlkem nebo nožem rozdělte kruh na 8 výsečí (trojúhelníků). Na širší stranu každé výseče dejte lžičku náplně a smotejte ji do tvaru rohlíčku.
  7. Připravené rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíčky potřete rozšlehaným žloutkem.
  8. Připravené kousky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 20 minut, vždy se ale řiďte podle vlastní trouby.
  9. Upečené rohlíčky ještě zahorka pocukrujte moučkovým cukrem.
  10. Nakonec nezbývá než tuto sváteční sladkou "tečku" servírovat a vychutnat si ji.
Kromě výtečných rohlíčků můžete na svátky nachystat i další tradiční pokrmy, především upéct husu a na slavnostní tabuli dokonce servírovat víno.

Přejeme dobrou chuť plnou ořechové vůně.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli