Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jídel na svatomartinský stůl: Vybírejte z těch nejlepších receptů
Zdroj: Toprecepty

Se svátkem svatého Martina je tradičně spojena pečená husa, případně kachna, která prý skončila na pekáči, protože svatého Martina rušila při kázání. Spolu s husou se k tomuto svátku pojí další oblíbená tradiční jídla, jejichž výběr najdete v následujícím článku.

Svátek svatého Martina často přináší první sníh a zimu, po něm nastává 6 týdnů půstu před vánočními svátky. Svatomartinské hody jsou příležitostí vychutnat si ještě hojnost jídla i pití s těmi nejbližšími a prožít společně s nimi krásný a radostný čas.

  1. Pomalá kachna
  2. Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
  3. Rychlé bramborové knedlíky
  4. Karamelové zelí
  5. Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
  6. Posvícenské ořechy
  7. Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

1. místo

 

Pomalu pečená kachna je typickým svatomartinským obědem a díky jednoduchému postupu bude chutnat luxusně. Připravte k ní ještě zelí s knedlíkem a výborný oběd je hotový.

 

Husa je větší, proto se můžete těšit na více porcí výborné pečínky. Mezi tím, co se husa peče, připravte ještě lahůdkové jablečné zelí a rolovaný bramborový knedlík s plátky anglické slaniny, který na talíři krásně vynikne.

3. místo

 

K huse, případně kachně a zelí zkrátka patří knedlíky. Připravit můžete i tyto rychlé bramborové knedlíky, jejichž příprava je opravdu svižná. Předem uvařené brambory a dětská krupička jsou základem těsta, ze kterého knedlíky tvarujeme a poté vaříme při mírné teplotě.

4. místo

 

Ať už jste si koupili hlávkové zelí nebo kysané zelí v nálevu, výsledkem může být příjemně nasládlé karamelové zelí. Do osmažené slaniny a cibule nasypte cukr, který zkaramelizuje, pak teprve přidejte zelí a dochuťte.

 

Nebyl by to sváteční den, kdybychom se nemohli těšit i na sladkou tečku, která přijde na řadu po vydatném obědě. Klasickým svátečním pečivem na svátek svatého Martina jsou rohlíčky plněné ořechovou náplní.

6. místo

 

Upéct můžete i další dobroty, které budou rychle mizet ze stolu. Doporučujeme posvícenské ořechy, které se připravují z těsta, ve kterém jsou nastrouhané lískové ořechy. Z těsta vytvarujete malé kuličky, které upečete a poté obalíte v cukru.

 

Na sváteční stůl patří polévka. Ze zbytků husy uvaříte tuto vydatnou staročeskou tradiční polévku - zvanou kaldoun. Husí droby jsou základem vývaru. Polévka dále obsahuje játrové knedlíčky, těstoviny a zeleninu.

Dáváte přednost houskovému knedlíku? Pak ho jednoduše připravíte podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře (1)

Vše vypadá moc dobře ...

Další tipy a triky