Medvědí tlapky jsou plné oříšků a potřebují dostatečně uležet, pak se jen rozplývají
Některé druhy cukroví považujeme za tradiční a "nejdůležitější", přesně to by se dalo říct o pracnách nebo také medvědích tlapkách. Připomínají stopy medvěda, možná trochu zasněžené. Jsou totiž pocukrované. Po uležení báječně chutnají.
Medvědí tlapky patří mezi typické druhy cukroví s dlouholetou tradicí. Recepty na tlapky (pracny) se předávají v rodinách po generacích. Toto cukroví vyniká hrubší strukturou a také typickou chutí a vůní. Do těsta se obvykle přidává skořice a mletý hřebíček. Včas si také vylouskejte vlašské ořechy, ty dají cukroví tu správnou chuť. Použít ale můžete i lískové ořechy nebo mandle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct medvědí tlapky
Vyzkoušejte upéct medvědí tlapky podle videoreceptu z úvodu tohoto článku. Jejich přípravou vás provedeme v následujících řádcích.
Na základní dávku těsta budete potřebovat 240 g hladké mouky, 190 g másla, 120 g cukru moučka, trochu skořice, kůru z 1/2 citronu, 90 g mletých ořechů a 10 g kakaa.
- Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v lednici alespoň 30 minut odležet (ale raději přes noc), aby ztuhlo. Kombinace citronu, mletých ořechů, skořice a kakaa se postará o typickou chuť a vůni tohoto cukroví.
- Z těsta odebírejte stejně velké kousky, z každého kousku uválejte malou kuličku a tu zlehka obalte v mouce. Poté ji vtlačte do suché formičky.
- Tip 1: Tlapky se pečou ve formičkách typického tvaru, které se často jako vzácnost v rodinách dědí (stejně jako recepty). Těsto na tlapky obsahuje dostatek tuku, proto není potřeba formičky vymazávat.
- Postupně těstem naplňte všechny připravené formičky. Pokud nemáte dost "tlapkových" formiček, můžete využít i jiné formičky podobné velikosti.
- Jakmile máte plech plný, vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C (stačí i méně). Při nižší teplotě se tlapky nevysuší a zachovají si křehkost. Tlapky pečte přibližně 10 minut. Hlídejte je, aby neztmavly příliš, a řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
- Po vyklepnutí chvilinku počkejte, ale ještě horké tlapky vyklepněte z formiček. Půjde to snadno, když klepnete hranou formičky o desku stolu nebo o plech, tlapky pak krásně vypadnou.
- Teplé cukroví obalte ve směsi práškového a vanilkového cukru. Při pozdějším obalování by už cukr tak dobře nepřilnul a chutě by se správně neprolnuly.
- Upečené a obalené tlapky uložte do uzavřené dózy a přeneste je na chladné a suché místo.
Pamatujte, že medvědí tlapky patří mezi druhy cukroví, které je potřeba upéct s předstihem, tedy mezi prvními druhy cukroví. Potřebují asi dva až tři týdny, aby se po upečení řádně rozležely.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře