Melounové dobroty v horku osvěží a dodají tělu tekutiny: Navíc báječně chutnají
Meloun je z pěstitelského hlediska zelenina, ale to nic nemění na tom, že jde o sladký plod plný ovocné šťávy. Vychlazený meloun je v létě vyhledávanou pochoutkou doma, na dovolené, na výletě i u vody.
Meloun je krásná zelenina sama o sobě. V tmavě zelené pruhované slupce s bílou kůrou se skrývá červená dužina s černými semeny. Je trošku složité najít meloun, který splňuje vše, co od něho očekáváme, ale při troše zkušeností se to podaří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zacházet s vodním melounem
Meloun je velice těžký a zároveň křehký - při pádu se rozbije na malé kousky:
- Zralý plod vybereme pohledem podle tmavě zelené barvy a poklepem - musí zní dutě. Na zelené slupce by měl mít žlutou skvrnu (bílá znamená, že ještě není zralý) a úplně zaschlou stopku.
- Meloun je těžký, protože obsahuje z větší části vodu - proto s ním zacházejme opatrně. Doma ho umístíme v chladu. Po rozpůlení meloun vložíme do ledničky a krájíme ho postupně.
Jaké dobroty připravit z melounu
Kromě nakrájených kousků můžeme meloun zpracovat různými způsoby:
- Melounové nanuky vytvoříme rozkrojením melounu na čtvrtiny a následně na plátky. Každý plátek rozkrojíme na 2–4 trojúhelníky, do kterých zapíchneme nanuková dřívka a výseče necháme vychladit nebo krátce zmrazit.
- Melounové zmrzliny jsou oblíbené pro svou jemnou chuť, kterou doladíme limetkovou šťávou. Dužinu ušleháme se smetanou a zmrazíme v misce nebo v nanukových tvořítkách s vloženým dřívkem.
- Melounové kuličky nebo kostky vykrájíme půlkulatou lžičkou. Kuličky umístíme do vydlabané poloviny melounu nebo do misky a pokapeme sirupem. Jako překvapení pro dospělé přátele připravíme meloun s rumem nebo likérem.
- Plněný želé meloun bude třešničkou na dortu každé letní oslavy. Příprava je trochu pracná, ale 5 minut slávy za to stojí. Připraveným melounovým želé naplníme obě půlky melounových slupek a pak je jednoduše spojíme.
Osvěžující dobroty z vodního melounu
Sladký, plně zralý meloun laká ke zpracování do nápojů a zmrzlin:
- Melounová limonáda je sladká i bez cukru, zato plná osvěžující lahodné šťávy. Tu můžeme doplnit citrónovou šťávou, ledem a lístky máty.
- Melounová tříšť nadchne v parném létě děti i dospělé. Chuť melounu je svěží a nevtíravá a dobře se snese s citrusy i trochou alkoholu.
- Melounový sorbet je obdobou tříště, ale k jeho přípravě potřebujeme výkonný mixér, který si poradí s kostkami mražené melounové šťávy.
- Melounový špíz uvítají děti, kterým na špejle napíchneme kromě melounu i jiné ovoce, které mají rády - jahody, banán, kiwi, meruňky a jiné.
- Melounový salát se podává dokonale vychlazený. Můžeme ho kombinovat i s jiným měkkým šťavnatým ovocem.
Zbytek melounu není odpad
Z melounu můžeme sníst kromě stopky všechno - věděli jste to?
- Kůra z melounu poslouží jako základ pro výrobu marmelády a džemu. Vydlabaný meloun je originální miskou na ovocný salát.
- Melounové pecičky využijeme do čaje a po opražení jako oříšky nebo koření do orientálních a asijských jídel.
- Odřezky z melounu naservírujeme slepičkám - sesypou se na ně, pochutnají si a odvděčí se nám větší snůškou vajíček.
Sladké drobečky
Pokud milujete melouny a nechcete se jich vzdát, zkuste si připravit cukroví, zákusky nebo dort či cheesecake, které věrně napodobují oblíbenou zeleninu. K tomu, aby se moučník podobal melounu, potřebujeme málo - například zelenobílou marcipánovou slupku a červený piškot s černými semínky z čokolády.
Komentáře