Mrkvová polévka: Užijte si jemnou chuť, která vás zahřeje na těle i na duši
S vařenou mrkvičkou se většina z nás setkala už při úplně prvním soustu v životě. Není proto divu, že má v české kuchyni své pevné místo. Její chuť je jemně nasládlá, lehce kořeněná a díky své univerzálnosti se hodí do celé řady pokrmů. Zkuste si z ní připravit rychlou a voňavou polévku.
Mrkev je právem symbolem zdraví, a proto stojí za to uvařit si z ní něco chutného. Od poloviny léta ji máme k dispozici v čerstvé podobě a při správném uskladnění, podobně jako brambory, po celý rok.
Jak využít mrkev v kuchyni
Jak už bylo uvedeno, mrkev je skvělá univerzální surovina, kterou využijete v celé řadě pokrmů. Hodí se nejen do slaných jídel, ale často se přidává i do moučníků. Lze z ní také vylisovat osvěžující šťávu nebo ji použít do čerstvých ovocno-zeleninových salátů.
Recept na mrkvovou polévku
V tomto receptu na mrkvovou polévku podle videonávodu krátce orestujete mrkev na másle, přidáte pár dalších surovin a máte hotovo.
- Na přípravu polévky si nachystejte 4 mrkve, 2 lžíce másla, 250 ml 12% smetany, 1 l zeleninového vývaru, 4 brambory. Na zahuštění využijete 2 lžíce světlé domácí jíšky (máslo a mouka v poměru 1:1). Na ochucení sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek a trochu smetany na servírování.
- Mrkev očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mrkev a na mírném ohni ji asi 10 minut restujte.
- Poté ji zalijte horkým zeleninovým vývarem nebo vývarem ze zeleninové kostky. Dále osolte a přidejte brambory a nechte pozvolna vařit.
- Mezitím si na másle osmahněte mouku a připravte světlou jíšku. Jakmile budou brambory téměř měkké, polévku jíškou zahustěte.
- K závěru vlijte smetanu a ještě asi 20 minut ji nechte zvolna provařit.
- Nakonec dochuťte pepřem, špetkou muškátového oříšku a podle potřeby dosolte.
- Polévku podávejte horkou, ozdobenou kapkou smetany, dále můžete přidat čerstvé bylinky.
Věříme, že vám polévka bude chutnat a podívejte se také, jak lze efektivně využít nať z mrkve i jiných plodin.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře