Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový dort je hutný, ale šťavnatý, se zeleninou a přesto sladký. Mrkev moučník osladí, ochutí a dodá mu příjemnou barvu. Do těsta patří kromě třtinového cukru i dávka mletých ořechů, soda a skořice.

Mrkvový dort je moučník, který pravděpodobně pochází z Anglie z dob, kdy byla nouze o cukr. Sladká mrkev se k oslazení perfektně hodila. Postupem doby lidé nabyli dojmu, že díky ní je moučník méně sladký, - a proto zdravější než zákusky.

Z čeho se skládá mrkvový dort

Recept je celkem jednoduchý - zde je popis jednoho z nich:

Jak připravit mrkvový dort

Troubu si předem zapneme na 175 °C, aby se vyhřála:

  • Smícháme suché ingredience - prosátou mouku, ořechy, sodu, kypřicí prášek, koření a velkou špetku soli.
  • V druhé míse vyšleháme pomocí elektrického šlehače vejce spolu s cukrem, olejem a vanilkou do nadýchané směsi.
  • Přidáme sypké potraviny, těsto pořádně promícháme a nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
  • Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, do silikonové formy nebo do formy vyložené pečicím papírem.
  • Moučník pečeme tak dlouho, dokud po zkoušce špejlí na ní ulpívá syrové těsto. Formu necháme chladnout ve vypnuté troubě.

Dokončení mrkvového dortu

Moučník musí důkladně vychladnout, aby se při krájení nesrazil. Korpus rozkrojíme na 2–3 pláty, které potřeme pevnou šlehačkou s mascarpone nebo smetanovým krémem, jenž je lehký a svěží. Dort složíme, potřeme krémem i na povrchu a ozdobíme ořechy, marcipánovými mrkvičkami nebo růžičkami z mrkve.

Na jeden z receptů na mrkvový dort se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli