Mrkvový dort se připravuje ze zeleniny, přesto jde o sladký a chutný moučník
Mrkvový dort je hutný, ale šťavnatý, se zeleninou a přesto sladký. Mrkev moučník osladí, ochutí a dodá mu příjemnou barvu. Do těsta patří kromě třtinového cukru i dávka mletých ořechů, soda a skořice.
Mrkvový dort je moučník, který pravděpodobně pochází z Anglie z dob, kdy byla nouze o cukr. Sladká mrkev se k oslazení perfektně hodila. Postupem doby lidé nabyli dojmu, že díky ní je moučník méně sladký, - a proto zdravější než zákusky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se skládá mrkvový dort
Recept je celkem jednoduchý - zde je popis jednoho z nich:
- 3–4 hrnky nastrouhané sladké mrkve
- 2 hrnky polohrubé nebo špaldové mouky
- 2 hrnky krupicového nebo třtinového cukru
- 1 hrnek mletých či sekaných ořechů
- 1,5 hrnku oleje
- 4 vejce
- po 2 lžičkách jedlé sody, kypřicího prášku, mleté skořice.
Jak připravit mrkvový dort
Troubu si předem zapneme na 175 °C, aby se vyhřála:
- Smícháme suché ingredience - prosátou mouku, ořechy, sodu, kypřicí prášek, koření a velkou špetku soli.
- V druhé míse vyšleháme pomocí elektrického šlehače vejce spolu s cukrem, olejem a vanilkou do nadýchané směsi.
- Přidáme sypké potraviny, těsto pořádně promícháme a nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, do silikonové formy nebo do formy vyložené pečicím papírem.
- Moučník pečeme tak dlouho, dokud po zkoušce špejlí na ní ulpívá syrové těsto. Formu necháme chladnout ve vypnuté troubě.
Dokončení mrkvového dortu
Moučník musí důkladně vychladnout, aby se při krájení nesrazil. Korpus rozkrojíme na 2–3 pláty, které potřeme pevnou šlehačkou s mascarpone nebo smetanovým krémem, jenž je lehký a svěží. Dort složíme, potřeme krémem i na povrchu a ozdobíme ořechy, marcipánovými mrkvičkami nebo růžičkami z mrkve.
Na jeden z receptů na mrkvový dort se můžete podívat v našem videu:
Komentáře