S domácí granolou ušetříte a ještě si pochutnáte. Videonávod ukáže, jak je snadná
Granola je upečená směs ovesných vloček, ořechů, semínek a sladidla, v našem případě medu a kokosového oleje. Dá se mlsat nasucho, anebo přimíchat do jogurtu či tvarohu. Granola je skvělá snídaně, svačina nebo zobání.
Pokud máte rádi müsli, jistě vám chutná i jeho zapečená verze – granola. Granola je na rozdíl od müsli křupavá, a to právě díky tomu, že se tato sypká směs oříšků, ovesných vloček, semínek a třeba i sušeného ovoce spojená medem a kokosovým olejem nakonec upeče. Složení granoly můžete vylepšit podle svých preferencí, cokoli jde ubrat či přidat – třeba kousky čokolády, hrozinky, strouhaný kokos a podobně.
Jak si upéct vlastní granolu
K přípravě granoly, kterou vidíte ve videu, potřebujete med, kokosový olej a sypké suroviny – ovesné vločky, směs vlašských ořechů, kešu a mandlí, slunečnicová semínka a skořici.
- Nejprve nastavte troubu na 170 °C. Než směs na granolu připravíte, bude trouba předehřátá.
- Do hrnce dejte 75 g medu a přidejte 1 až 2 lžíce kokosového oleje. Míchejte, dokud se med a olej nerozpustí a nespojí.
- Na prkénko nebo do mixéru připravte 50 g kešu oříšků, 50 g vlašských ořechů a 25 g mandlí. Nakrájejte je nebo krátce pomixujte, abyste získali malé kousky.
- Do větší mísy nasypte 200 g ovesných vloček, přidejte nasekanou směs ořechů, 2 lžíce slunečnicových semínek a lžíci skořice.
- Sypkou směs zalijte směsí kokosového oleje a medu a důkladně promíchejte, aby med obalil to největší množství ořechů a vloček.
- Plech vyložte pečicím papírem a na něj nasypte a rozprostřete připravenou hmotu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. V polovině pečení plech vyjměte, směs promíchejte a dopečte.
Hotovou granolu nechte vychladnout. Poté ji skladujte na suchém místě, anebo ji rychle zkonzumujte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře