Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granola je upečená směs ovesných vloček, ořechů, semínek a sladidla, v našem případě medu a kokosového oleje. Dá se mlsat nasucho, anebo přimíchat do jogurtu či tvarohu. Granola je skvělá snídaně, svačina nebo zobání.

Pokud máte rádi müsli, jistě vám chutná i jeho zapečená verze – granola. Granola je na rozdíl od müsli křupavá, a to právě díky tomu, že se tato sypká směs oříšků, ovesných vloček, semínek a třeba i sušeného ovoce spojená medem a kokosovým olejem nakonec upeče. Složení granoly můžete vylepšit podle svých preferencí, cokoli jde ubrat či přidat – třeba kousky čokolády, hrozinky, strouhaný kokos a podobně.

Jak si upéct vlastní granolu

K přípravě granoly, kterou vidíte ve videu, potřebujete med, kokosový olej a sypké suroviny – ovesné vločky, směs vlašských ořechů, kešu a mandlí, slunečnicová semínka a skořici.

  1. Nejprve nastavte troubu na 170 °C. Než směs na granolu připravíte, bude trouba předehřátá.
  2. Do hrnce dejte 75 g medu a přidejte 1 až 2 lžíce kokosového oleje. Míchejte, dokud se med a olej nerozpustí a nespojí.
  3. Na prkénko nebo do mixéru připravte 50 g kešu oříšků, 50 g vlašských ořechů a 25 g mandlí. Nakrájejte je nebo krátce pomixujte, abyste získali malé kousky.
  4. Do větší mísy nasypte 200 g ovesných vloček, přidejte nasekanou směs ořechů, 2 lžíce slunečnicových semínek a lžíci skořice.
  5. Sypkou směs zalijte směsí kokosového oleje a medu a důkladně promíchejte, aby med obalil to největší množství ořechů a vloček.
  6. Plech vyložte pečicím papírem a na něj nasypte a rozprostřete připravenou hmotu.
  7. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. V polovině pečení plech vyjměte, směs promíchejte a dopečte.

Hotovou granolu nechte vychladnout. Poté ji skladujte na suchém místě, anebo ji rychle zkonzumujte. 

Komentáře

Další tipy a triky