Americký jablečný koláč páj (apple pie) je populární zejména v anglicky mluvících zemích. Poradíme, jak ho upéct a podávat
Koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní pochází z Anglie. Na britských ostrovech a hlavně v Americe, kde rychle zdomácněl, je velmi populární.
Oblíbený koláč pečeme z křehkého těsta, které sestává z hladké mouky, špetky soli, másla a vody. Do osolené mouky nasekáme ztuhlé máslo a pomocí studené vody rychle zpracujeme těsto, které necháme odležet v chladničce. Jak nejlépe zpracovat křehké těsto a jak s ním zacházet, podrobněji popisuje náš jiný článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava těsta na páj
Do těsta na páj se někdy místo soli přidává strouhaný sýr, nejčastěji čedar (cheddar), který způsobí křupavější strukturu a ve spojení s ovocem zajímavější chuť. Asi 1/2-1/3 těsta oddělíme na dokončení. Rozváleným těstem pokryjeme dno a boky formy. Dno propícháme vidličkou.
Jak koláč naplnit
Na připravené těsto v koláčové formě rozložíme jablkovou náplň:
- Jablka můžeme nastrouhat, nakrájet na plátky nebo na kostky, které lze předem podusit, ale není to nutné.
- Hodně šťavnatá jablka trochu vymačkáme, aby nám šťáva nerozmáčela těsto.
- Osladíme je cukrem nebo medem.
- Náplň ochutíme citronovou šťávou (aby jablka nehnědla), vanilkou a skořicí, případně i špetkou muškátového oříšku, kardamomem, zázvorem, hřebíčkem atd.
- Další možností je přidat drobné bobulové ovoce, tím bude koláč ještě zajímavější a barevnější.
- Výborný je tento koláč i s hruškami.
Jak koláč zdobíme a pečeme
Konečné zdobení záleží na šikovnosti kuchaře:
- Odložený díl těsta rozválíme a položíme navrch jako pokličku, pak jej raději propícháme vidličkou, špejlí nebo několikrát prořízneme, aby mohla unikat pára.
- Nebo nakrájíme proužky a vytvoříme mřížkování.
- Také lze koláč ozdobit tvary vykrájenými ze zbytků těsta (např. jablíčka či srdíčka).
Hotový koláč pečeme v předehřáté troubě při 190/170 °C po dobu asi 50 minut dozlatova.
Jak koláč podáváme
Koláč podáváme horký nebo vlažný, nakrájený na dílky jako dort, se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Hezké jsou koláče upečené v malých formách pro jednu porci.
Jablkové koláče jsou oblíbené v mnoha zemích v různých variantách. Francouzský koláč Tarte Tatin popisuje náš další článek.
Komentáře