Nekynuté svatomartinské rohlíčky chutnají nejlépe až druhý den po upečení
Pro svatomartinské hody jsou typickým pečivem plněné rohlíčky nebo také podkovy. Pečou se z různých těst, dříve obvyklé kynuté těsto dnes často nahrazují jiná, která jsou na přípravu rychlejší. Jednoduché nekynuté rohlíčky si můžete upéct s námi.
Svým tvarem rohlíčky připomínají podkůvky koně a naše babičky je pekly na svátek sv. Martina. První sníh v tomto čase už nebyl žádným velkým překvapením. Náplň rohlíčků může být libovolná, ale nejčastěji se používá ořechová nebo maková. Podle tohoto receptu ji připravíte z vlašských ořechů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Martinské rohlíčky bez kynutí
Rohlíčky jsou obvykle nejlepší hned po upečení, ale tyto chutnají druhý den ještě lépe, když se chutě náležitě propojí.
Na těsto pro 30 kusů rohlíčků z úvodního videa si připravte 225 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 25 g moučkového cukru, 75 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky a špetku soli.
Na ořechovou náplň budete potřebovat 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr. Na potření při tvarování budete potřebovat 1 bílek a na potření před pečením 1 celé vejce.
- Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu a sůl. Vypracujte nelepivé těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň z uvedených surovin, výsledkem bude tužší hmota. Pokud vám ale připadá řídká, přidejte ještě ořechy. Také náplň zatím uložte do lednice.
- Vyndejte z lednice těsto a rozdělte je za pomoci váhy na 5 dílů. Každý díl vytvarujte do koule, rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm. Z těsta nožem nebo rádýlkem vykrojte trojúhelníky (výseče).
- Na každý trojúhelník dejte trochu náplně a kraje těsta potřete bílkem. Pak rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte na náplň, srolujte a vytvarujte pěkné rohlíčky. Jejich okraje prsty stiskněte, aby se těsto spojilo.
- Rohlíčky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vajíčkem.
- Plech s rohlíčky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C, pečte přibližně 20 minut dozlatova. Řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
- Po upečení rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře