Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro svatomartinské hody jsou typickým pečivem plněné rohlíčky nebo také podkovy. Pečou se z různých těst, dříve obvyklé kynuté těsto dnes často nahrazují jiná, která jsou na přípravu rychlejší. Jednoduché nekynuté rohlíčky si můžete upéct s námi.

Svým tvarem rohlíčky připomínají podkůvky koně a naše babičky je pekly na svátek sv. Martina. První sníh v tomto čase už nebyl žádným velkým překvapením. Náplň rohlíčků může být libovolná, ale nejčastěji se používá ořechová nebo maková. Podle tohoto receptu ji připravíte z vlašských ořechů.

Martinské rohlíčky bez kynutí

Rohlíčky jsou obvykle nejlepší hned po upečení, ale tyto chutnají druhý den ještě lépe, když se chutě náležitě propojí.

Na těsto pro 30 kusů rohlíčků z úvodního videa si připravte 225 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 25 g moučkového cukru, 75 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky a špetku soli.

Na ořechovou náplň budete potřebovat 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr. Na potření při tvarování budete potřebovat 1 bílek a na potření před pečením 1 celé vejce.

  1. Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu a sůl. Vypracujte nelepivé těsto.
  2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si připravte ořechovou náplň z uvedených surovin, výsledkem bude tužší hmota. Pokud vám ale připadá řídká, přidejte ještě ořechy. Také náplň zatím uložte do lednice.
  4. Vyndejte z lednice těsto a rozdělte je za pomoci váhy na 5 dílů. Každý díl vytvarujte do koule, rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm. Z těsta nožem nebo rádýlkem vykrojte trojúhelníky (výseče).
  5. Na každý trojúhelník dejte trochu náplně a kraje těsta potřete bílkem. Pak rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte na náplň, srolujte a vytvarujte pěkné rohlíčky. Jejich okraje prsty stiskněte, aby se těsto spojilo.
  6. Rohlíčky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vajíčkem
  7. Plech s rohlíčky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C, pečte přibližně 20 minut dozlatova. Řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
  8. Po upečení rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
Podívejte se ještě na další tradiční svatomartinské pokrmy. Můžete si upéct drůbež (husu, kachnu nebo kuře) a podávat ji s knedlíkem a se zelím. Vhodnou přílohou jsou také lokše, jednoduché bramborové placky.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli