Jak oddělit žloutky od bílků? Videonávod vás naučí 4 způsoby a příště budete mistry
Vajíčka jsou velmi důležitou surovinou při pečení i vaření, ale pro někoho může být výzvou nejen jejich rozklepnutí, ale i bezchybné oddělení žloutků a bílků. Ve videu vás naučíme několik způsobů, jak si s tím poradit, a uvidíte, že to není tak těžké, jak se může zdát.
Díky oddělení žloutků a bílků vytvoříte celou řadu výtečných dezertů, polevu na perníčky nebo dokonce některé krémy. Otevře se před vámi celá řada nových možností. Pokud správně oddělíte bílky, budete je moci ušlehat do jemné pěny nebo do tuhého sněhu. Naopak žloutky dodají vašemu těstu barvu a vláčnost. Každý recept si žádá své a zde se nabízí otázka, jak si tento úkol usnadnit a bez nehody provést.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak od sebe oddělit žloutky a bílky
Máme pro vás několik užitečných tipů, jak žloutky od bílků oddělit, pomůže vám popis i jednoduchý videonávod.
- Způsob I. - Připravte si sklenici a do ní trychtýř (s užším hrdlem), do něj pak vyklepněte vajíčko. V trychtýři vám zůstane žloutek a bílek pomalu proteče do sklenice. Proces můžete urychlit mírnými pohyby trychtýřem. Až vám zůstane samotný žloutek, přesuňte trychtýř nad jinou nádobku určenou pro žloutky a vyklopte jej tam.
- Způsob II. - Vejce rozklepněte, ideálně v polovině, a nad nádobkou od sebe oddělte skořápky. Obsah mezi skořápkami přelévejte, postupně vám bude ubývat bílek a zůstane samotný žloutek. Žloutek opět následně přesuňte do určené nádobky. Jedná se o velmi často používaný postup.
- Způsob III. - Do připravené nádobky s menším průměrem vyklepněte celé vajíčko. Nachystejte si PET lahev, tu lehce zmáčkněte a hrdlem přiložte k žloutku, jemně povolujte a nasajte tak žloutek do láhve. Žloutek vložte do určené nádobky.
- Způsob IV. - Nachystejte si nádobku na bílek, nad ní držte dlaň jedné ruky. Rozklepněte vejce a to pomalu "nalévejte" na prsty své ruky. Počkejte, až bílek proteče do nádobky, a zbylý žloutek jednoduše vložte do druhé nádobky.
Pokud vám po přípravě vybraného receptu zůstanou nějaké žloutky nebo bílky, určitě se jich nemusíte zbavovat, snadno pro ně najdete další zajímavé využití.
Přejeme, ať se vám v kuchyni daří.
Komentáře