Jak naložit zbylé žloutky a k čemu se hodí
Zůstaly vám nespotřebované žloutky? Můžete je zpracovat na další pečení (například do lineckého těsta, do krémů, do žloutkové pěny) nebo je naložit a vytvořit z nich originální žloutkové koření, které ozvláštní některé pokrmy.
Zbylé žloutky se nakládají do soli a cukru, pak se suší v teplé troubě. Netradiční recept se dostává do povědomí lidí a využívá v moderní gastronomii. Naložené žloutky jsou výrazně slané, proto jsou vhodné spíše jako koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na nakládané žloutky
Nakládají se po dobu 4 dnů a jsou výbornou alternativou k sýru. Potřebujeme 6 žloutků, 300 g cukru krupice a 500 g soli.
- Cukr a sůl smícháme a polovinu vysypeme do dózy.
- Špičkou vejce vytvoříme do vrstvy 6 důlků a do nich vložíme žloutek z rozklepnutého vajíčka.
- Zasypeme druhou půlkou směsi, dózu uzavřeme a vložíme na 4 dny do ledničky.
- Po odležení vytáhneme opatrně žloutky, opláchneme je pod studenou vodou, osušíme a položíme na plech s pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby a sušíme asi 2 hodiny na 65 °C. Necháme vychladnout.
- Žloutky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme je strouhané na saláty, na těstoviny, na chlebíčky nebo do polévek.
Čočkový salát s vejci
Připravte si výborný čočkový salát s vejci podle našeho video-receptu a zkuste ho posypat strouhaným nakládaným žloutkem:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Banana split
Přidáno před 19 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře