Okurková marmeláda: Netradiční recept chuťově oživí nejen letní grilovačky
S příchodem léta je velmi úzce spojené zavařování, jelikož se tak snadno uchová úroda i na chladnější měsíce. Ovoce se nejčastěji zavařuje do kompotů, které budou později doplňovat zimní obědy, oblíbené jsou také marmelády. Ty však nemusí být pouze z ovoce.
Salátové okurky, jak už i jejich název napovídá, se nejčastěji používají při přípravě salátů. Co by vás ale mohlo překvapit je to, že z okurek uděláte lahodnou marmeládu. Nebude však sladká; štiplavost jí dodá čerstvý strouhaný zázvor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na okurkovou marmeládu
Na okurkovou marmeládu si připravte 750 g salátových okurek, 150 g želírovacího cukru 3:1, šťávu z poloviny citrónu, lžičku soli a lžičku strouhaného zázvoru.
- Okurky řádně omyjte a pokud chcete, můžete je i oloupat, ale to není potřeba. Nastrouhejte je nahrubo na struhadle.
- Nastrouhané okurky přendejte do hrnce, přisypte cukr, sůl i strouhaný zázvor a nechte asi dvě hodiny odležet.
- Následně přiveďte k varu, přilijte citrónovou šťávu a zhruba pět minut povařte. Citrónovou šťávu lze nahradit šťávou z limetky.
- Poté ihned nalijte do zavařovacích sklenic, které uzavřete a otočte dnem vzhůru. Sklenice je však nutné předem sterilizovat, což můžete udělat několika způsoby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Okurkovou marmeládu je možné namazat na pečivo jako netradiční pomazánku, výtečně ale bude chutnat jako příloha k masu, a to zejména ke grilovanému. Vyzkoušet ji však můžete i jako klasickou ovocnou marmeládu do palačinek, jenom s tím rozdílem, že se bude jednat o palačinky naslano.
Komentáře