Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní sýrový salát podle ČSN: Pozor, po této jemně pálivé lahůdce se jen zapráší
Zdroj: Freepik, bearfotos

Pikantní pochoutky mají stálé místo v mnoha rodinách. Jestliže máte rádi výrazné chutě sýrů, žampionů a hrášku, je následující recept jako stvořený právě pro vás. Gurmáni si ho mohou "přiostřit" i jalapeño papričkami.

Připravujete pohoštění pro návštěvu nebo na oslavu a právě zjišťujete, že všechno jídlo je pouze sladké či slané - a navíc "jemné", tedy bez pikantního podtónu? Máme pro vás rychlé řešení v podobě sýrového salátu podle oblíbených norem.

Jak připravit pikantní sýrový salát podle ČSN

Na 500 g salátu budete potřebovat 250 g tvrdého sýru, 75 g balkánského sýru, 50 g sterilovaných žampionů bez nálevu, 25 g sterilovaného hrášku bez nálevu, 70 g majonézy, 5 g soli (či podle chuti), 25 g hořčice a 25 g sterilované kapie bez nálevu.

  1. Tvrdý sýr nakrájejte na drobné kostičky, sterilované žampiony na úhledné plátky a sterilovanou kapii na maličké kostičky. Balkánský sýr nastrouhejte najemno.
  2. Připravte si dresink smícháním majonézy, hořčice a soli.
  3. Směs sýra, žampionů a kapie spojte zálivkou, přidejte hrášek a opatrně promíchejte.
  4. Servírujte po porcích, kdy každou z nich posypte nastrouhaným balkánským sýrem. Ten však můžete zamíchat přímo do salátu při jeho přípravě.
  5. Pikantní sýrový salát podávejte s čerstvým pečivem (bagetky, rohlíky) nebo s topinkami opečenými nasucho.

Tip: Nezapomeňte salát ozdobit čerstvými bylinkami, které mu dodají nejen na chuti, ale také na atraktivním vzhledu. Použít můžete i nakrájené pálivé papričky.

Dostali jste chuť na sýrový salát? Doporučujeme ho připravit s předstihem, aby se rozležel, a upéct si k němu domácí pečivo, které je o mnoho chutnější než to z obchodu. Hledáte-li další inspiraci, doporučujeme sýrový salát s jablky podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli