Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá zelňačka

Pokud máte rádi husté a vydatné polévky, pak vyzkoušejte tento vyladěný recept. Najdete v něm spoustu zelí a brambor, dobrou klobásu a pálivá paprika Vás trošku polechtá na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

22. 11. 2016 16:06

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Nutriční hodnoty

Energie1 000 kJ / 239 kcal
Bílkoviny8,98 g
Tuky6,42 g
Vláknina14,40 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 2,83 g
Sůl7,05 g
Sacharidy30,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kdo chce, může do vody z polévky a zakysané smetany dát lžíci hladké mouky, já to ale nedělám, polévka je už tak dost vydatná. Dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ivana Ch

26. 12. 2020 13:30

hospodyne: :yes::yes::yes:

KvetaM

26. 12. 2020 05:00

La Furi Roja: (Ne)měknutí brambor se dá vysvětlit tím, že polysacharidy typu pektinu se vařením rozkládají na monosacharidy. V kyselém prostředí je tato reakce pomalejší takže brambory zůstávají tvrdé. Prosím, nevinit zemědělce.

abakluk

22. 3. 2019 08:38

Vařím nakrájené brambory zvlášť,v tom zelí zkožovatí, nehledě na to, že některé jsou vařené v mžiku.Potom je polévka málo provařená.

Nadia22 Nadia22

4. 12. 2017 02:23

La Furi Roja: Uz 43 let varim oloupane a nakrajene brambory, vzdy 15 minut od bodu varu. Takze i ja potvrzuji, ze brambory a zeli do jednoho hrnce. :-)

La Furi Roja La Furi Roja

19. 10. 2017 20:17

KittyJJJ: Nevím, čím to je, já s brambory taky neměla nikdy problém. A minule když jsem jí vařila, tak jsen zapomněla koupit smetanu, tak jsem tam zamíchala dvě lžíce jogurtu a nebyl rozdíl. :-D Jinak jsem moc ráda, že vám chutnala :))

casino casino

19. 10. 2017 12:27

KittyJJJ:
"nakrála"?:-D
...a že vy jste z východní Moravy, že?:-K A troufl bych si hádat, že dohlédnete na sv. Hostýn:-)
***
"Přidáme zelí i s nálevem,..."
Víte co je to Šuškavý víno?:-)
No, nevím jaké zelí bylo v rcp použito, ale udělat to ich se zelím co běžně kupuji, tak tchyňka bude mít hústa tak zkřivená, až sama si do ucha zašušká...:-D

KittyJJJ

19. 10. 2017 11:38

dnes jsem vařila a výýýbornááááá....a nakrála jsem brambory na malé kostečky a za chvíli se mi uvařily i v polévce :):yes::yes:

Efule

13. 12. 2016 14:22

hosta: no ja to nevedela a jednou vařila 4 hodiny. Byli jsme na chate, obchody daleko, posledni brambory, tak jsme proste varili az zmekly. Zalezi na bdamborach jaké jsou, 4 hodiny jsou uz fakt moioc :-D...

La Furi Roja La Furi Roja

24. 11. 2016 01:16

Já vám ani nepovím, jak dlouho je vařím, namrskám do hrnce všechno naráz a počkám, dokud brambory nejsou, zo zelí to nebolí, když se bude vařit o deset minut dýl nebo míň :):-8

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 11. 2016 21:09

Vařit jsem se kdysi dávno učila spíš metodou pokus omyl a zelňačku vařila vždy v jednom hrnci - aniž bych tušila něco o nutnosti vaření brambor mimo zelí.:-8 Možná jsem také měla štěstí, brambory tvrdé nebývaly. Pamatovala bych si to, protože právě malé omyly a částečné neúspěchy mě učily nejvíc.

vybusna vybusna

23. 11. 2016 20:32

La Furi Roja: ja som stale varila zemiaky s kyslou kapustou a nemala som problemy...az raz a vtedy tie zemiaky boli strasne...hrna:yes:y kociek boli ostre, na povrchu boli tvrde, dnu hnusne. Ev identne to bola nejaka ina odroda. Odvtedy ich varim osobitne, ale namojdusu znovu vyskusam...prave preto, ze ma to neb avi varit osobitne.

hosta hosta

23. 11. 2016 20:20

La Furi Roja: Potvrzuji, možná záleží fakt na bramborách. Dnes jsem dělala a přesto, že vždycky jsem vařila zvlášť, mrskla jsem to přesně tak, jak píšeš dohromady. Houby tentokrát ani ne, smetanu sladkou. Brambory zůstaly v kostičkách, ale měkké, nerozvařené - tak akorát. Možná jsem vařila déle, přidala jsem je hned se zelím a pak vařila asi půl hodiny. Pro mne tedy zas jedno zažité klišé padlo:yes:

La Furi Roja La Furi Roja

23. 11. 2016 20:01

Tak nevím dámy, jestli mi nezkušenost v mých dvaceti letech pomohla k dokonalé polévce s menší prací, slitoval se nade mnou Bůh a nebo mám prostě kouzelné brambory, každopádně ty moje se daly pozřít, ba naopak byly uvařené až moc akorát. Žádný aldente a lámání zubů. Kdo rád myje hrnce, ať si brambory vaří zvlášť, ale prosím, nehaňte mi recept slovy jako "nelze" a podobně . Věřím, že když to zvládne mladý ucho jako já, tak i to starší.

Blanka

23. 11. 2016 12:06

hospodyne: Plně Vám dávám za pravdu, brambory se zároveň se zelím neuvaří, zůstávají tvrdé.

La Furi Roja La Furi Roja

22. 11. 2016 17:32

hospodyne: Tak s tím sem nikdy problém neměla, fakt je, že já krájím brambory na malé kousky.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na zelnacku zelnacka maďarská zelnačka zelňačka top recepty recepty zelňačka top recepty zelňačka příprava zelňačky zelňačka videorecept zelňačka recept priprava zelňačka recepty na zelňačku zelňačka ze zbytku zelí top recept zelnacka zelňačka recepty recept na dobrou zelňačku jak udělat dobrou zelnacku zelnacka s brambory top zelnacka zlnacka recept zelnačka

Suroviny: zelí kysané, klobása maďarská, cibule, brambory, smetana zakysaná, bobkový list, pepř, koření nové koření, houby sušené, paprika čerstvá červená, paprika sušená pálivá, kmín celý, sůl, pepř, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Dokonalá zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q8ZL