Dokonalá zelňačka

La Furi Roja Kuchařka: La Furi Roja

Doba přípravy: 1 hodina 6 porcí Polévky 15 názorů

Suroviny

350 g kysaného zelí
1 ks maďarské klobásy
1 ks cibule
1 větší brambory
2 PL zakysané smetany
4 ks bobkového listu
10 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
hrst sušených hub
červená paprika
pálivá paprika nebo chilli
kmín
sůl
pepř
ocet
cukr
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmahneme cibulku a když začne sklovatět, přidáme klobásu nakrájenou na vámi zvolené kusy - já krájím čtvrtkolečka. Opečeme ji spolu s cibulkou. Když je klobása krásně opečená, zasypeme červenou paprikou (nešetříme) a necháme ji rozvonět, ale aby se nepřipálila.

  2. Zalijeme horkou vodou tak pět centimetrů. Přidáme zelí i s nálevem, zbytek koření (špetku pálivé papriky nebo chilli, lžičku kmínu, špetičku pepře a kusovky), nakrájený brambor, houby, a dolijeme vodou. Osolíme, kápneme do polévky trochu octa, malinko cukru, a necháme vařit, dokud brambory nezměknou.

  3. Do hrnečku odebereme trochu vody z polévky a rozmícháme ji se dvěma lžícemi zakysané smetany. Necháme provařit alespoň deset minut, pokud je třeba, dochutíme solí, pepřem, paprikou - zkrátka co je třeba. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny odležet, nejlépe pak celou noc.

Poznámka

Kdo chce, může do vody z polévky a zakysané smetany dát lžíci hladké mouky, já to ale nedělám, polévka je už tak dost vydatná. Dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 175 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dokonalá zelňačka

  • abakluk abakluk

    Vařím nakrájené brambory zvlášť,v tom zelí zkožovatí, nehledě na to, že některé jsou vařené v mžiku.Potom je polévka málo provařená.

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    La Furi Roja: Uz 43 let varim oloupane a nakrajene brambory, vzdy 15 minut od bodu varu. Takze i ja potvrzuji, ze brambory a zeli do jednoho hrnce. :-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    KittyJJJ: Nevím, čím to je, já s brambory taky neměla nikdy problém. A minule když jsem jí vařila, tak jsen zapomněla koupit smetanu, tak jsem tam zamíchala dvě lžíce jogurtu a nebyl rozdíl. :-D Jinak jsem moc ráda, že vám chutnala :))

    Odpovědět

  • casino casino

    KittyJJJ:
    "nakrála"?:-D
    ...a že vy jste z východní Moravy, že?:-K A troufl bych si hádat, že dohlédnete na sv. Hostýn:-)
    ***
    "Přidáme zelí i s nálevem,..."
    Víte co je to Šuškavý víno?:-)
    No, nevím jaké zelí bylo v rcp použito, ale udělat to ich se zelím co běžně kupuji, tak tchyňka bude mít hústa tak zkřivená, až sama si do ucha zašušká...:-D

    Odpovědět

  • KittyJJJ KittyJJJ

    dnes jsem vařila a výýýbornááááá....a nakrála jsem brambory na malé kostečky a za chvíli se mi uvařily i v polévce :):yes::yes:

    Odpovědět

  • Efule Efule(neregistrovaný)

    hosta: no ja to nevedela a jednou vařila 4 hodiny. Byli jsme na chate, obchody daleko, posledni brambory, tak jsme proste varili az zmekly. Zalezi na bdamborach jaké jsou, 4 hodiny jsou uz fakt moioc :-D...

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    Já vám ani nepovím, jak dlouho je vařím, namrskám do hrnce všechno naráz a počkám, dokud brambory nejsou, zo zelí to nebolí, když se bude vařit o deset minut dýl nebo míň :):-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Vařit jsem se kdysi dávno učila spíš metodou pokus omyl a zelňačku vařila vždy v jednom hrnci - aniž bych tušila něco o nutnosti vaření brambor mimo zelí.:-8 Možná jsem také měla štěstí, brambory tvrdé nebývaly. Pamatovala bych si to, protože právě malé omyly a částečné neúspěchy mě učily nejvíc.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    La Furi Roja: ja som stale varila zemiaky s kyslou kapustou a nemala som problemy...az raz a vtedy tie zemiaky boli strasne...hrna:yes:y kociek boli ostre, na povrchu boli tvrde, dnu hnusne. Ev identne to bola nejaka ina odroda. Odvtedy ich varim osobitne, ale namojdusu znovu vyskusam...prave preto, ze ma to neb avi varit osobitne.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    La Furi Roja: Potvrzuji, možná záleží fakt na bramborách. Dnes jsem dělala a přesto, že vždycky jsem vařila zvlášť, mrskla jsem to přesně tak, jak píšeš dohromady. Houby tentokrát ani ne, smetanu sladkou. Brambory zůstaly v kostičkách, ale měkké, nerozvařené - tak akorát. Možná jsem vařila déle, přidala jsem je hned se zelím a pak vařila asi půl hodiny. Pro mne tedy zas jedno zažité klišé padlo:yes:

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    Tak nevím dámy, jestli mi nezkušenost v mých dvaceti letech pomohla k dokonalé polévce s menší prací, slitoval se nade mnou Bůh a nebo mám prostě kouzelné brambory, každopádně ty moje se daly pozřít, ba naopak byly uvařené až moc akorát. Žádný aldente a lámání zubů. Kdo rád myje hrnce, ať si brambory vaří zvlášť, ale prosím, nehaňte mi recept slovy jako "nelze" a podobně . Věřím, že když to zvládne mladý ucho jako já, tak i to starší.

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    hospodyne: Plně Vám dávám za pravdu, brambory se zároveň se zelím neuvaří, zůstávají tvrdé.

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    hospodyne: Tak s tím sem nikdy problém neměla, fakt je, že já krájím brambory na malé kousky.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    hospodyne: Mám ten samý názor i zkušenost a nikdy to dohromady nevařím. Nejprve dám do vody s kořením vařit brambory a až jsou měkké, pak teprve zahušťuji a přidám zelí pokrájené na menší kousky, aby strávníkům neviselo z pusy :-p. Věřím, že i tato zelňačka je dobrá:yes:, ale brambory a zelí najednou, to raději ne.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Myslím, že vařit brambory současně s kysaným zelím není dobře. Brambory ztvrdnou a nejsou k uvaření. Lépe uvařit zvlášť a pak smíchat.;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na zelnacku zelnacka maďarská zelnačka recepty zelňačka příprava zelňačky zelňačka top recepty zelňačka videorecept priprava zelňačka top recepty zelňačka zelňačka recept recepty na zelňačku zelňačka ze zbytku zelí recept na dobrou zelňačku zlnacka recept zelnačka top recept zelnacka top zelnacka priprava zlnacky maďarska zelňačka s klobásou jak varit zelňačka

Zapomněl/a jsem heslo