Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obložené chlebíčky patří k tomu nejžádanějšímu na různých oslavách a přátelských posezeních. Pod zdobení ze sýrů, uzenin, vařených vajíček a krásně barevné zeleniny se výborně hodí "podmazová" pomazánka, na které další suroviny krásně drží.

Chlebíčková pomazánka je sama o sobě velice chutná, ale když na ni dáte obložení podle svých zvyklostí, pohoštění pro návštěvu bude chutnat dokonale. Různé druhy sýrů, vařená vajíčka, nakrájená a jinak upravená zelenina (včetně svěžích natí), uzeniny a další zajímavé suroviny dovedou přetvořit obyčejné chlebíčky na malá "umělecká" dílka, lákavá a atraktivní.

Jak udělat pomazánku na chlebíčky

Na základní dávku pomazánky na chlebíčky z úvodního videa budete potřebovat 5–6 brambor, 2 vejce, 200 g pomazánkového másla, 50 g taveného sýra typu Apetito, 150 g majonézy, 3 kyselé okurky, 150 g měkkého salámu, 1–2 stroužky česneku, 2 lžičky hořčice a sůl.

  1. Brambory dopředu uvařte ve slupce, pak je nechte vychladnout a teprve poté je zbavte slupek. Podívejte se, jak si usnadnit loupání uvařených brambor.
  2. Vajíčka také uvařte s předstihem a oloupejte je. Chladnutí vajíček snadno urychlíte, když je v kastrolku zalijete chladnou vodou.
  3. Brambory, vejce a okurky nastrouhejte najemno, salám nastrouhejte nahrubo.
  4. Vše dejte do misky a smíchejte s dalšími surovinami - pomazánkovým máslem, taveným sýrem, majonézou, utřeným česnekem, solí a hořčicí.
  5. Tip: Mohly by vás zajímat recepty na chutné domácí majonézy.

Připravenou pomazánku použijte jako podkladové mazání obložených chlebíčků.

Alternativy chlebíčkové pomazánky

Než se do přípravy pomazánky pustíte, doporučujeme k přečtení ještě komentáře pod receptem. Dozvíte se tam celou řadu alternativních nápadů a vyzkoušených kombinací, které vám pomohou pomazánku umíchat přesně podle svého gusta, případně suroviny i trochu zredukovat. Některé hospodyňky vynechávají salám a majonézu nahrazují jinými produkty (např. jogurtem, zakysanou smetanou nebo sojanézou). Uzeninu stačí dát na chlebíčky až na ozdobu. Ani česnek není nutnou součástí pomazánky.

Přejeme, ať se pohoštění vydaří a dobrou chuť.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli