

Rybí páj pod peřinou z bramborové kaše
Suroviny jedna zapékací miska nebo plný pekáček/remoska/
- 600 g brambor
- 1 větší pórek
- 2 PL strouhaného uzeného sýra (může být i jiný sýr)
- 150 g žampionů
- 4-6 rajčat
- 2 PL másla
- 180 ml mléka
- 600 g aljašské tresky
- 100 g anglické slaniny nebo jiné slaniny
- olivový olej do zapékací nádoby
- 1 kL sojové omáčky
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- citron
- libeček nebo petrželka na ozdobení
Postup přípravy receptu
Nejdříve si oloupeme brambory v osolené vodě a uvaříme je doměkka. Brambory scedíme, přidáme máslo, ohřáté mléko a vše ušleháme na hladkou kaši. Nakonec do našlehané kaše vsypeme nastrouhaný sýr a necháme na teplejším místě.
Rybí maso si necháme rozmrazit, aby nám odtekla přebytečná voda. Pórek a všechnu další zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka. Část rajčátek si ale ještě odložíme stranou.
Připravíme si libovolnou zapékací nádobu nebo pekáček. Na dno nádoby pokapeme olivový olej, na něj vložíme osolené a opepřené rybí filety z aljašské tresky, zakapeme je je citrónem, posypeme kolečky pórku, kousky rajčátek, proužky paprik a plátečky žampiónů a posypeme vše slaninou pokrájenou na kostičky. Vše pak zakapeme sójovou omáčkou. Zapékací nádobu přikryjeme alobalem a pečeme pak cca 20 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.
Po 20 minutách alobal odstraníme a pokud nám v nádobě vznikla přebytečná šťáva, tak ji slijeme. Bez alobalu rybí páj pečeme dalších 15 minut. Pak směs zakryjeme po celé ploše zapékací nádoby bramborovou kaší, dozdobíme libečkem nebo petrželkou, rajskými jablíčky, co jsme dali stranou a dopečeme na posledních 10 minut do zlaté kůrčičky. (viz obrázek). Poté ihned podáváme se salátem, okurkou podle každého.
Poznámka od kuchařky
Je to trochu zase jiná změna od klasicky připravené ryby, je to velmi křehoučké jídlo, takže ucelenější fotka moc nejde udělat, až druhý den, ale to nic nemění na výborné chuti všech uvedených ingrediencí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rybí páj pod peřinou z bramborové kaše
-
Dobrý den,
po přečtení této diskuze jsem se nerad pustil do pátrání po receptu "Rybí páj" a musím konstatovat, že jsem jej na několika místech nalezl. V Austrálii, Novém Zélandu a Spojeném království se páj dělá i s hovězím masem. Takže tento recept prohlašuji za existující a rád bych ukončil tuto diskuzi. Pokud tedy nemáte dotazy ohledně přípravy pokrmu, nepište sem prosím. Děkuji za pochopení. xjurny (správce)
PS a ještě jsem změnil hlavní fotku receptu, aby tam nebyl obrázek kuchařky, ale recept samotný. -
Ivčo, posílám ti i já ještě jeden důkaz pro ty nevěřící, viz. foto
-
Pajaska:
Děkuji, jste hodní, moc a moc Vám zdravím, zlatíčka,
jste, říká se, že v nouzi poznáš přátele a to jste a diky v
-
Jaaja: jejda, moc jste mi udělali radost, ani nevíte, srdícko se mi tak i uzdravuje díky Vám
-
-
Dávám bod za páj
a nejraději bych dala další bod Ivce za tu její trpělivost
-
rene.: zkus, pak to sem dej,
chutově to je lahůdka,vůně,kam se hrabe kaše + ryba, moc dobré
-
Bibinka:děkuji Janinko, zlatíčko, včera se mazalo, bohužel i hezké a je to zde zpět, tak děkuji za bodíka, hodná
páj to je, je z "Kucharky nasi vesnice", je tam i obrázek, páj zde má i jiná kolegyňka a jen se diví, že a proč?díky pa, vzkazík jsem dala
Kniha je mooc stařičká, má i barvičky omáček,
když jsem se učila vařit v r.1972
-
rene.:
-
Mně je jedno jak se jídlo jmenuje, mě zajímá jak chutná, páj nepáj, zkusím a uvidím
-
BILKOVAI: ty jsi zlatíčko,nezklameš mne nikdy a podržíš, toho si moc vážím
-
Bibinka: díky, hodná, však tu máme prima kolegynku, :Lidunku, zveřejnila svůj Páj daný sem a byl v klídku, bodován??
Jukni je hodná, že ho sem dala, taky mne mrzi, že se vymazalo něco kladného, aneb at se to tedy vymaže už radši vše a celé, ja to dám pak jindy, docela by to bylo klidové
, jen žasnu, že tady Lidunka problém s otazníky neměla
, nebo slovem jiným,
a já ano, proč?Ale snad to nebylo vše vůbec ani nutné.
´bolí to,at delam, co delam zatim ano,ale čas to zahojí
-
Žasnu, směju se a zároveň je mi smutno. To dokážou jenom ženský
Recept se mi líbí, jsou v něm dobroty, které mám ráda, ukládám a Ivi máš ode mně bodík. Myslím si, že zasloužený
-
Lucka:?Kuchařka naší vesnice z r.1972 nebo 1974, list tam je v obrázcích ted,
-
senky: