Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Niva je sýr s tzv. ušlechtilou plísní, která vytváří jeho charakteristický vzhled s modro-zeleným žilkováním. Právě díky této speciální plísni je Niva výrazná také svou chutí, která je slaná a jakoby štiplavá. Niva patří mezi labužnické sýry, které se báječně uplatní při přípravě pomazánek a různých chuťovek.

Pomazánky, ve kterých sýr hraje hlavní roli, jsou obvykle velmi chutné a žádané, často jsou dokonce nejoblíbenější a na stolech s občerstvením mizí nejdříve. Ani nivová pomazánka není výjimkou, právě naopak. Můžete si být jisti, že pokud na stůl dáte jednohubky s nivovou pomazánkou, za chvíli bude talíř prázdný. Tato pomazánka se skvěle hodí k čerstvému pečivu, ale nejčastěji ji připravujeme na jednohubky, protože na oslavách, třeba těch silvestrovských, v některých rodinách rozhodně nesmí chybět. 

Jak připravit pomazánku z Nivy

Její příprava je sice rychlá, ale o to více můžete zapojit fantazii a využít čas na zdobení pomazánkou namazaných jednohubek nebo chlebíčků. Nachystejte si s námi tuto výtečnou nivovou pomazánku, s názorným videem to bude ještě snazší.

  • Na 4 porce budete potřebovat 100 g Nivy, 100 g taveného sýra, 100 g kysané smetany, cibuli (podle chuti). Na ozdobení využijete například drobně nakrájenou jarní cibulku, nebo vyloupané vlašské ořechy. Můžete sáhnout i po kompotovaných mandarinkách.
  1. Do mísy nejprve dejte tavený sýr a zakysanou smetanu. Sýr a smetanu spolu utřete – pracujte důkladně, abyste získali hladkou konzistenci.
  2. Do směsi přidejte nastrouhanou Nivu a vše znovu dobře promíchejte.
  3. Dále přidejte najemno nakrájenou cibulku (jarní nebo obyčejnou), množství si upravte podle vlastní chuti.
  4. Opět vše promíchejte, aby se všechny části spojily.
  5. Tip: Pomazánka bude nejchutnější, pokud ji necháte uležet v lednici do druhého dne – chutě se během toho času lépe prostoupí a pomazánka bude ve výsledku ještě lepší. 
  6. Pomazánku mažte na krajíčky chleba nebo na plátky veky, případně na jednohubky, na ty se hodí nejlépe. 
  7. Každý kousek pečiva s pomazánkou ještě nazdobte podle vlastních preferencí, využít můžete jarní cibulku, půlky vlašských ořechů nebo měsíčky mandarinek.

Do komentáře se s námi můžete podělit o své tipy – napište nám, jaká je vaše oblíbená sýrová pomazánka, která u vás nesmí chybět na silvestrovském stole.

Přejeme dobrou chuť.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky