Proč perníčky po upečení ztvrdnou? Není to špatným těstem, ale jejich vlastností
Perníčky patří mezi vánoční cukroví, ale pečeme je průběžně po celý rok - využíváme je jako jedlé dárky, hezké dekorace i drobné pozornosti. Připravují se ze sladkého medového těsta a voňavého perníkového koření.
Pečení perníčků je zábava pro celou rodinu. Maminky a babičky napečou drobné tvary a děti si užijí kreativní tvoření při malování bílkovou polevou. Začátečníci jsou někdy překvapeni tím, jak je perník po upečení tvrdý. V čem se stala chyba?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč jsou perníčky po upečení tvrdé
Na vině může být několik chybiček, které lze vysvětlit a mnohé i napravit:
- Všechny perníčky jsou po upečení a vychladnutí tvrdé - i ty, které mají být hned měkké. Musíme jim dopřát trochu času, aby natáhly okolní vlhkost.
- Použili jsme těsto, které má jiné složení než těsto na cukroví. Takové perníčky uložíme do krabice s rozkrojeným jablkem, které každý den vyměníme.
- Těsto, které je po upečení tvrdé, obsahuje méně tuku a více mouky. Pokud nezměkne, vyrobíme z něj dekorace a upečeme nové perníčky.
- Příliš upečené perníčky jsou tvrdé díky zkaramelizovanému medu a cukru. Dětem tvrdost při mlsání nevadí a na vánoční stůl upečeme perníčky jiné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hledáte vhodný recept na měkké perníčky? Na jejich přípravu se podívejte v našem videu. Nezapomeňte, že těsně po upečení jsou měkké a po vychladnutí ztvrdnou, než se opět rozleží:
Komentáře