Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky patří mezi vánoční cukroví, ale pečeme je průběžně po celý rok - využíváme je jako jedlé dárky, hezké dekorace i drobné pozornosti. Připravují se ze sladkého medového těsta a voňavého perníkového koření.

Pečení perníčků je zábava pro celou rodinu. Maminky a babičky napečou drobné tvary a děti si užijí kreativní tvoření při malování bílkovou polevou. Začátečníci jsou někdy překvapeni tím, jak je perník po upečení tvrdý. V čem se stala chyba?

Proč jsou perníčky po upečení tvrdé

Na vině může být několik chybiček, které lze vysvětlit a mnohé i napravit:

  1. Všechny perníčky jsou po upečení a vychladnutí tvrdé - i ty, které mají být hned měkké. Musíme jim dopřát trochu času, aby natáhly okolní vlhkost.
  2. Použili jsme těsto, které má jiné složení než těsto na cukroví. Takové perníčky uložíme do krabice s rozkrojeným jablkem, které každý den vyměníme.
  3. Těsto, které je po upečení tvrdé, obsahuje méně tuku a více mouky. Pokud  nezměkne, vyrobíme z něj dekorace a upečeme nové perníčky.
  4. Příliš upečené perníčky jsou tvrdé díky zkaramelizovanému medu a cukru. Dětem tvrdost při mlsání nevadí a na vánoční stůl upečeme perníčky jiné.

Hledáte vhodný recept na měkké perníčky? Na jejich přípravu se podívejte v našem videu. Nezapomeňte, že těsně po upečení jsou měkké a po vychladnutí ztvrdnou, než se opět rozleží:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli