Praskl vám beránek? Známe možnou příčinu nezdaru
Aby byl upečený beránek bez chyby, na to je potřeba dodržet několik pravidel. Jejich absence znamená nepodařený moučník, což dokáže vykolejit snad každého. Chybami se člověk učí. Poradíme, jak příště upéct beránka krásnějšího.
Nejdůležitější při vaření a pečení je vždycky chuť, ale při svátečních příležitostech je neméně důležitý také vzhled. Proto se snažíme, aby naše výrobky také krásně vypadaly a na svátečním stole lákaly i pohledy stolovníků. Popraskaný beránek mnoho parády neudělá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč praskne beránek
Pojďte s námi zjistit, kde jste mohli udělat chybu.
- Zkontrolujte, zda jste do těsta dali vše v množství podle receptu. Pečlivé vážení nebo odměřování má na strukturu velký vliv. Zvláště nesprávně použité kypřidlo nebo přidané v příliš velkém množství.
- Moučníky vkládejte do dobře předehřáté trouby, aby kypřidlo začalo působit po vložení do trouby.
- Prudké pečení může způsobit prasklinu, kterou se tlačí syrové těsto na povrch. Pečte při rovnoměrné teplotě 180 °C prvních 15 minut, dopékejte při 150–160 °C.
- Někdy beránek praskne až při vyklápění. Dbejte na důkladné vymazání a vysypání formy. Také nepodceňujte zkoušku špejlí, aby byl beránek dobře propečený. Beránka vyklápějte šetrně.
Nezoufejte. Prasklé těsto můžete zakrýt pocukrováním, politím polevou nebo pokrytím oblíbeným krémem.
Pro zájemce jsme natočili videorecept na beránka. Držte se pečlivě receptu, aby se dobře povedl.
Komentáře