Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu začíná každoroční houbařská sezóna a je dobré se na ni připravit dopředu, abychom dary lesa zpracovali co nejlépe a nejchutněji. Loupání hub není nutné u všech druhů, nicméně u některých to má své opodstatnění.

První práce se sběrem hub nás čeká už v lese, kdy lehce otřeme hrubé nečistoty jako jsou listy, větvičky a hlína. Doma se poté co nejrychleji pustíme do důkladnějšího čištění hub a následného krájení a zpracovávání, ideálně hned ten den, protože jsou velmi kazivé. Snažíme se o čištění "suchou" cestou, protože houby snadno nasáknou vodu a budou vodnaté. 

Proč se loupou houby

Houby čistíme ostrým malým nožíkem nebo štětečkem na houby. U některých druhů se dále doporučuje loupat klobouk, a to hned z několika důvodů: 

  • Oloupáním klobouku zlepšíme chuť pokrmu, a to především u klouzků, které mají tuto část slizkou, lepkavou a často i hořkou
  • Dále běžně loupeme klobouk u kozáků a křemenáčů, protože po tepelné úpravě hnědnou, což nevypadá na talíři příliš esteticky, a mohou být i chuťově tužší
  • Ostatní druhy hub není třeba loupat, ba dokonce to není ani žádoucí, protože klobouk je plný chuti, kterou bychom odstranili. 
  • A jak houby loupat? Špičkou nože jemně nadzvedneme okraj klobouku. Postupně stahujeme tenkou slupku směrem ke středu a ze všech stran. 

Připravte si z oloupaných klouzků, křemenáčů a kozáků výbornou houbovou smaženici, která je pro všechny milovníky hub osvědčenou klasikou. Postup můžete vidět v našem videonávodu

Přejeme dobrou chuť a spoustu houbařských úlovků. 

Komentáře

Další tipy a triky