Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte levné a zdravé cukroví? Takové, které neobsahuje žádný tuk, ani přidaný cukr? Vyzkoušejte třeba jáhlové kuličky
Zdroj: Top recepty

Základem jáhlových kuliček jsou samozřejmě uvařené jáhly, které dále dochutíme a doplníme dalšími surovinami, aby výsledek byl lahodný a lákavý na pohled. Poradíme, jak na to.

Nejdříve uvaříme jáhly. Před vařením je obvykle několikrát spařujeme horkou vodou, poté je uvaříme ve vodě - na jeden díl jáhel použijeme dva až dva a půl dílů vody, do které přidáme pár zrníček soli. Pro výrobu jáhlových kuliček si uvaříme hustou jáhlovou kaši.

Jak vytvořit jáhlové kuličky

Po vychladnutí k jáhlové kaši přidáme další suroviny:

Směs můžeme ještě doplnit dalšími ingrediencemi, vždy podle konkrétních receptů nebo vlastní fantazie. Výhodou jáhlových kuliček je, že se takřka nedají zkazit. Vše dobře promícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Kdo chce, může ještě do každé kuličky vložit loupanou mandli, po vzoru kuliček Raffaelo

Jiné varianty jáhlových kuliček

V našem receptáři je více variant, jak vytvořit jáhlové kuličky. Některé z nich obsahují i třtinový cukr a máslo. Jiné si poradí i bez těchto surovin. Můžeme vyzkoušet např. lákavý recept na "Zdravé jáhlové kuličky".

  • Potřebujeme 150 g jáhel, 40 g mletých lískových oříšků, 1 lžíci mletých slunečnicových semínek, 50 g kokosu, 5 lžic datlového sirupu.
  • Jáhly uvaříme a rozmixujeme na hladkou kaši.
  • Přidáme další ingredience a vypracujeme hladkou hmotu.
  • Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.
  • Po vytvoření necháme několik hodin rozležet v lednici, teprve pak získají tu správnou chuť.

Zajímá vás, jaké suroviny jsou vhodné pro zdravější vánoční mlsání? Podívejte se do našeho dalšího článku.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více