

Staré dobré punčové řezy
Suroviny
- piškotový plát
- punčovina
- marmeláda
- cukrový rozvar
- rum
- anglický punč
- ledová poleva
- Základní piškot:
- 4 vejce
- 16 dkg cukru
- 4 lžíce oleje
- 16 dkg hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
Vejce a cukr vyšlehám do pěny. Přidám olej, mouku a prášek do pečiva. Upeču v trubě.
Piškotový plát nakrájím na tři díly (z jednoho dílu udělám punčovinu, viz níže).
Nachystám si cukrové rozvary - jeden s rumem a druhý s anglickým punčem.
Spodní plát namočím na velice krátkou dobu do cukrového rozvaru s rumem, potřu marmeládou, pak dám vrstvu punčoviny, opět potřu marmeládou a přiložím druhý plát piškotu, který jsem také namočila do cukrového rozvaru s anglickým punčem. Hotový řez poliji ledovou polevou.
Na obarvení používám gelové barvy, kterými obarvím cukrové rozvary.
Poznámka od kuchařky
Punčovina je směs odkrojků z dortů, které se rozdrobí, přidá se 1 lžíce citrónové šťávy, rum, marmeláda. Přidání krému není podmínkou, ale dodá punčovině lepší chuť. Udělám hustou, ale vláčnou směs.
Punčové řezy dělám podle receptu, který mi kdysi dala babička, jen místo práškového barviva Breton používám gelové barvy.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staré dobré punčové řezy
-
Marcela: Když já mám ráda ten kontrast barev - pak je punčák v jedné barvě a to mě nebaví
-
-
U cukrového rozvaru používám šťávu z višňového kompotu, krásně zabarví a trochu méně se osladí
-
mtvrdikova:
dej vědět, jak se povedly
-
Maja Motti:Děkuji za radu, zkusím je, mám je moc ráda
-
mtvrdikova: Cukrový sirup bez příchuti (rozvar)
Suroviny
Na asi 0,5l sirupu si připravím 125ml studené vody, 500g krystalového cukru
Postup přípravy
Do čistého hrnce nasypu cukr, přiliji vodu a rozpustím ho. Pak nádobu s vodou postavím na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou (ne dřevěnou, nejlepší je silikonová stěrka) pomalu přivedu do varu. Vařící tekutinu postříkám trochou vody a pěnu, jež se tvoří na povrchu, odstraňuji. Cukr povařím 5–6 minut. Takto upravený sirup přes plátýnko proliji do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechám ho vychladnout. Vychladlý cukrový sirup buď hned použiji, anebo jej naliji do lahví, zazátkuji a uchovám pro další upotřebení.
Pokud chci s příchutí, lze přidat k varu feferonky, vanilku, citronovou kůru......... -
Hezký večer, krásné řezy
, mám je moc ráda, chtěla bych je zkusit,ale mám otázku - jak se dělá ten cukrový rozvar? Nemám tolik zkušeností s pečením, takže nevím v jakém poměru a jak ho udělat.Předem děkuji za radu, na velikonoce bych je zkusila.