Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou období přicházejícího jara a jedná se zároveň o nejdůležitější křesťanské svátky. Odedávna k nim také patří pečení báječných dobrot. Mezi nejobvyklejší druhy velikonočního pečiva patří jidáše, beránek či mazanec.

Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají jidáše většinou tvar stočeného provazu, který symbolizuje smutný konec tohoto neblaze proslulého Ježíšova učedníka.

Kdy a proč se pečou jidáše

Jidáše bychom podle starých zvyklostí měli péct na Zelený čtvrtek jako připomínku této události. Tento den je zároveň považován za den odpuštění. Podle lidové tradice jidáše konzumujeme proto, abychom se uchránili před nemocemi - měly by nám přinést pevné zdraví.

Jidáše se připravují ze sladkého kynutého těsta na způsob vánočky či mazance. Ještě horké se potírají rozpuštěným medem s trochou másla. Vytvarovat je můžeme do tvaru stočeného provazu či různých pletenců, copánků či pletýnek.

Jak se zadělává na těsto a pečou jidáše vám poradí následující videorecept, který vás provede krok za krokem postupem - podle něho si můžete tuto tradiční sladkou dobrotu připravit. Dobrou chuť. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více