Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestová sezóna je tady, a vzhledem k tomu, že je relativně krátká, měli byste jí pořádně využít. Čerstvý chřest se dá jíst i syrový, krátce povařený se hodí do salátů, grilovaný pak jako příloha k masu, a pečený jako zdravé zobání k filmu.

Chřest můžete v obchodech koupit buď zelený, který je pravděpodobně oblíbenější, a bílý, který však seženete jako první. V porovnání s chřestem zeleným má jemnější chuť, proto je potřeba ho doladit dalšími ingrediencemi - a to třeba ve formě lahodného carpaccia jako z luxusní restaurace.

Recept na chřestové carpaccio

Na chřestové carpaccio budete potřebovat: čerstvý bílý chřest, parmezán, olivový olej, citrónovou šťávu, případně čerstvě umleté koření podle chuti.

  • Chřest nejprve pečlivě omyjte a následně po celé délce oloupejte škrabkou na brambory. Dřevnatý konec odlomte nebo odkrojte. 
  • Za pomocí ostrého nože, případně opět škrabky na brambory, chřest nakrájejte na dlouhé plátky tenké asi milimetr.
  • Plátky rozložte na talíř a podle chuti osolte, opepřete, zakápněte citrónovou šťávou a olivovým olejem.
  • Carpaccio můžete dále okořenit podle vlastního uvážení, ale není to ani potřeba, chuť skvěle doladí již použité ingredience.
  • Zasypte carpaccio hoblinkami parmezánu. Těch docílíte na struhadle, lépe se vám ale budou tvořit škrabkou na brambory.
  • Aby byl talíř veselejší, servírujte carpaccio posypané čerstvými bylinkami, ideální jsou ale i lístky rukoly, případně polníčku.

Dělali jste už někdy chřestové carpaccio? A co carpaccio z jiné suroviny? Nejčastěji se připravuje z hovězího masa, ale jde to i z ryb, zeleniny či ovoce. Z jakých surovin ho děláte vy? Máte nějaký osvědčený recept? Napište nám ho dolů do komentářů.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli