Recepty z českých pohádek: Usmažte si lívance jako z pohádky Byl jednou jeden král
Pohádka Byl jednou jeden král patří mezi oblíbené klenoty mezi českými pohádkami. Kdo by neznal slavnou hlášku "přiměřeně, přiměřeně". V následujících řádcích se dozvíte, jak usmažit báječné lívance z kynutého těsta. A samozřejmě do nich dejte všechny suroviny v přiměřeném množství.
Kynuté lívanečky patří mezi moučníky, které jsou snadné na přípravu. Stačí na ně jenom několik ingrediencí, které obvykle míváme doma. Počítejte sice s nějakým časem na kynutí, ale i tak je postup rychlý. Hotové lívanečky jsou báječnou snídaní i večeří, a po vydatné polévce určitě budou chutnat i k obědu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat kynuté lívanečky
Na jednu dávku lívanečků podle úvodního videa budete potřebovat 350–380 ml mléka, 250 g hladké mouky (nebo 150 g hladké a 100 g polohrubé mouky), 3 lžíce oleje, 1 vejce, 1,5 lžíce cukru krupice, 1 lžíci rumu, 1 špetku soli, strouhanou citronovou kůru (množství podle chuti), 10 g čerstvého droždí, olej nebo sádlo na smažení.
- Nejprve rozpusťte ve vlažném mléce cukr a droždí, pak přidejte zbytek surovin a umíchejte hladké těsto. Pro vůni můžete přidat i trochu strouhané citronové kůry. Pokud chcete lívanečky ještě voňavější, tak nahraďte cukr krupici vanilkovým cukrem.
- Umíchané těsto nechte asi 30 minut na teplém místě kynout.
- Rozehřejte lívanečník a lehce jej potřete tukem.
- Tip: Lívanečky můžete péct také na elektrickém palačinkovači - u některých přístrojů je vyměnitelná deska, která je pro palačinky přímo určená.
- Těsto naléváme na pánev malou naběračkou nebo lžící. Vrstva těsta by neměla být příliš silná, protože lívance ještě naskočí.
- Smažení by nemělo probíhat příliš prudce, ale pouze pozvolna, aby se lívance sice dobře propekly, ale přitom aby na povrchu neztmavly více, než je žádoucí.
- Lívance jsou nejchutnější hned po usmažení, ještě teplé. Můžete je sypat cukrem, polévat sirupem nebo potírat marmeládou či povidly. Zvlášť dobře chutnají ozdobené kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Když přidáte ještě čerstvé ovoce, budou lívanečky chutnat dokonale.
Můžete se podívat ještě na další dobroty ze seriálu Pohádkové recepty.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře