Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna cuket začíná, tak se zásobte pořádnou dávkou receptů, podle kterých z této zeleniny plné vitamínů a minerálů připravíte nejen lahodné předkrmy a hlavní chody, ale i dezerty, svačiny či zobání k televizi.

Z našeho bohatého receptáře jsme vybrali 16 cuketových receptů sladkých i slaných, kterými se můžete v kuchyni nechat inspirovat. Ty, které se vám budou líbit, rozklikněte, a dalším kliknutím na ikonu srdíčka si je přidejte do oblíbených, ať se k nim můžete kdykoliv vrátit. 

1/16

    1 z 16

    Zapečená cuketa s vařeným bramborem

    Zapečená cuketa s vařeným bramborem

    Efektně vypadající oběd uděláte, když cuketu rozříznete napůl, vydlabete, naplníte masovou směsí a zapečete v troubě. Podle receptu můžete použít mleté kuřecí maso pouze ochucené solí a kari kořením, chutnat vám ale určitě bude i cuketa s masem vepřovým či hovězím.

    3 z 16

    Letní bramborová kaše s cuketou a bylinkami

    Letní bramborová kaše s cuketou a bylinkami

    Zeleninu ze zahrádky můžete společně zpracovat do letní kaše. Na kostičky nakrájené brambory, cuketu a celer dejte vařit společně s libečkem a petrželovou natí. Jakmile je zelenina měkká, vodu slijte, přilijte ohřáté mléko se smetanou a rozmixujte na kaši.

    6 z 16

    Pečené cuketové hranolky

    Pečené cuketové hranolky

    Cuketa, nakrájená na kostičky a pečená v troubě nebo rovnou na grilu společně s masem, je úžasnou letní přílohou. Nejen skvěle chutná, ale i vypadá cuketa nakrájená do tvaru hranolků. K nim si připravte dip z bílého jogurtu, česneku a čerstvé pažitky.

    7 z 16

    Arašídový cuketový špíz

    Arašídový cuketový špíz

    Léto by nebylo létem bez pohodových grilovaček, a na nich nesmí chybět lahodné špízy. Tohle však není obyčejný špíz. Na jeho přípravu se nejprve na kolečka nakrájená cuketa obalí v trojobalu, avšak s tím rozdílem, že místo strouhanky se použijí rozdrcené arašídy. Obalené cukety se nejprve osmaží, na špejli se napichují až poté

    8 z 16

    Cuketové knedlíky

    Cuketové knedlíky

    Díky své neutrální chuti se cuketa hodí snad do všech těst, a to jak sladkých, tak slaných. Dokazuje to i recept na houskové knedlíky, do kterých se přidává strouhaná a vypocená cuketa. Dále budete potřebovat hrubou mouku, rohlíky nebo housky, mléko, vejce a špetku soli. 

    9 z 16

    Cuketová krémová polévka ze tří surovin

    Cuketová krémová polévka ze tří surovin

    Horké polévky má většina z nás spojené spíše se zimními měsíci, kdy nás dokáží náležitě zahřát. Paradoxně by se však měly konzumovat i v létě, jelikož skvěle pomáhají proti dehydrataci a dodají tělu potřebné vitamíny. Tu cuketovou uděláte pouze za použití vody, cukety, sýru a olivového oleje.

    10 z 16

    Parmazánové chipsy

    Parmazánové chipsy

    Z cukety můžete připravit lehce zdravější alternativu smažených bramborových lupínků. Cuketa se spolu s mrkví a parmezánem nastrouhá najemno a vypracuje se kompaktní těsto. To pak s pomocí lžičky naneste na pečicí papír ve tvaru malých penízků a pečte dokřupava.

    12 z 16

    Skořicové kroužky z cukety

    Skořicové kroužky z cukety

    Na přípravu této křupavé skořicové dobroty nakrájejte cuketu na kolečka a zbavte ji dužiny. Z mléka, mouky, vajec a soli umíchejte hustší těstíčko, ve kterém cuketu obalíte. Následně kroužky smažte v rozpáleném oleji dozlatova, a ještě horké obalujte ve skořicovém cukru.

    14 z 16

    Kandovaná cuketa

    Kandovaná cuketa

    Cuketu si můžete uchovat například i na pečení vánočního cukroví v podobě kandovaného ovoce. Vydlabanou cuketu nakrájejte na kostičky, přemístěte do hrnce a zalijte ovocnou šťávou. Takto nechte 24 hodin, poté sceďte a usušte v sušičce na ovoce

    15 z 16

    Marmeláda z cukety

    Marmeláda z cukety

    Bohatá úroda ovoce se v létě uschovává na zimu pomocí zavařování. Stejně tak je možné uchovat i cuketu, a to v podobě možná trochu netradiční cuketové marmelády. Podle receptu se ochucuje instantním nápojem Tang s příchutí pomeranče. Cuketu můžete přidat i k jinému ovoci, ze kterého běžně marmeládu děláte.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli