Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí lze konzumovat syrové, kysané, sterilované i tepelně upravené. Typické využití hlávkového zelí je při přípravě tradičního pokrmu "vepřo knedlo zelo", ovšem tam ani zdaleka jeho uplatnění nekončí. V krátkém videoreceptu vám předvedeme, jak snadno a rychle připravit chutný zelný salát.

Salát z hlávkového zelí se výtečně hodí jako svěží a vitamínová příloha k hlavnímu jídlu. Ať už jej budete servírovat jako oblohu k pečenému masu nebo k vegetariánské sekané, pokaždé bude výtečným doplňkem vašeho pokrmu. Salát můžete podávat i samostatně, třeba s bagetou.

Jak připravit salát z hlávkového zelí

Připravte si osvěžující salát z hlávkového zelí podle našeho videoreceptu. Postup rozepsaný na jednotlivé kroky si můžete přečíst v následujících řádcích.

  1. Na 4 porce budete potřebovat 500 g bílého hlávkového zelí, 1/2 lžičky soli (podle chuti), 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžíci octa.
  2. Podle vlastní chuti můžete přidat některou z následujících surovin: nahrubo nastrouhanou či nakrájenou mrkev, papriku, křen, červenou řepu, cibuli, kopr, nebo dokonce jablko a pažitku. Na ozdobení využijte slunečnicová semínka.
  3. Nejprve nakrouhejte zelí do mísy, přidejte sůl, ocet a cukr. Zamíchejte a rukou lehce pomačkejte. Nakrouhané zelí po chvíli změkne a získá příjemnou jemnost.
  4. Poté přidejte další suroviny, které si z výše uvedených možností zvolíte.
  5. Vše pečlivě promíchejte a případně ještě dochuťte.
  6. Na povrch jednotlivých porcí nasypte slunečnicová semínka, stejně tak je můžete přimíchat do celého objemu.
  7. Salát před podáváním nechte alespoň půl hodiny odležet v ledničce.
  8. Poté servírujte a vychutnejte si svěží pestrost chutí, které se v salátu spojují.

Můžete nám nám do komentáře napsat, jak se vám salát povedl a jakou kombinaci surovin jste zvolili. Každá z vybraných surovin dá salátu zase trochu jinou chuť, a pokud vám trochu zůstane ještě do druhého dne, vůbec to nevadí, bude nejspíš ještě lepší.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky