Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sendvič představuje typ rychlého občerstvení, které můžeme vzít s sebou do práce nebo do školy stejně jako na výlet nebo piknik. Připravit takový sendvič záleží více na surovinách nebo na kombinaci chutí než na šikovnosti, proto takovou svačinu nebo oběd zvládne připravit každý.

Sendviče (sandwich) se ze staré dobré Anglie rozšířily do celého světa. Podle chuti v nich kombinujeme maso, zeleninu, sýry, vejce, dokonce i ovoce. Základem jsou dva tenké plátky chleba (pečiva), mezi které náplň vkládáme. Sendvič nesmí být vysoký, aby se dobře držel v ruce a ukusoval.

Čím plnit sendviče

Plátky chleba můžete tence namazat máslem, margarínem, majonézou, hořčicí.

  • Mezi prvními možnostmi náplní se nabízí tepelně upravené maso. Zbytek pečeného nebo vařeného masa bez omáčky (rozmočila by chléb), pečené drůbeže, uzeného masa, tepelně upravených nebo konzervovaných ryb apod. nakrájíme na tenké plátky.
  • Také šunka nebo tenká kolečka salámu jsou žádanou náplní.
  • Sýry krájíme na tenké plátky, tradiční je čedar, ale hodí se i hermelín, gouda a další.
  • Zelenina nesmí být příliš dužnatá, aby nerozmáčela chléb. Vhodné jsou listové saláty, plátky okurek, mrkve, avokáda, papriky nebo cibule.
  • Plátky vajec doplní maso, zeleninu i sýr. Další možností je připravit z vajec omeletu.
  • Výborné jsou i tepelně upravené houby, hlavně žampiony. Směle nahradí maso.
  • Milovníci sladkoslaných chutí nebo kombinace masa či sýrů s ovocem přidávají zavařené okapané brusinky, plátky čerstvé hrušky nebo jablka.
  • Děti potěší sladký sendvič, kdy chléb namazaný džemem, nutellou, medovým máslem apod. naplníme tenkými plátky ovoce, vyberte např. banán, jahody či jablko.

Jak podávat sendviče

Do doby podávání udržujte sendviče v chladu.

  • Naplněné chleby zmáčkněte, aby držely pohromadě, propíchnout je můžete špejlí nebo párátkem.
  • Pokud berete sendvič s sebou, zabalte ho do fresh fólie a vložte do krabičky. To zabrání osychání i vypadávání obsahu. Papírový ubrousek není vhodný. 
  • Složený sendvič můžete ještě zapéct v troubě nebo grilu (obzvlášť pokud obsahuje sýr) nebo obalit v rozšlehaném vejci a usmažit.
Pro inspiraci máme připravený videorecept na slavný Club sendvič tak, jak se má správně dělat. Můžete si ho s námi vyzkoušet a ochutnat.
 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky