Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z vyškvařeného sádla se hodí jako jednoduchá večeře, kterou připravíte během pár minut, ale poslouží také jako rychlý předkrm. Nejvíce si ji vychutnáte na čerstvě upečeném křupavém chlebu spolu s kyselou okurkou, cibulkou nebo nasekanou pažitkou.

K tradiční české kuchyni patří škvarky a sádlo, které často voněly v kuchyních našich babiček. Pojďme si ukázat, jak z nich udělat chutnou pomazánku. Hotová bude raz dva a nepohrdnou jí ani vaše mužské polovičky. Základem dobré škvarkové pomazánky je nejprve připravit kvalitní škvarky

Jak se dělá škvarková pomazánka

V následujících krocích vás provedeme snadným postupem.

  1. Na 1 skleničku škvarkové pomazánky podle úvodního videonávodu si připravte 200–250 g škvarků, 1 natvrdo uvařené vejce, 1 středně velkou cibuli, 1 lžíci plnotučné hořčice, mletý pepř a sůl.
  2. Škvarky pomelte, cibuli nakrájejte nadrobno, vejce oloupejte a nastrouhejte na struhadle. 
  3. Tip 1: Cibulku osmažte na pánvi, bude mít jemnější chuť.  
  4. Všechny suroviny dejte do misky, přidejte plnotučnou hořčici, sůl a mletý pepř, vše společně promíchejte. 
  5. Tip 2: Místo plnotučné hořčice vyzkoušejte ostřejší dijonskou hořčici, pomazánka získá pikantnější ráz.  
  6. Strukturu pomazánky zjemněte tyčovým mixérem nebo pomocí kuchyňského sekáčku, pokud je moc hrubá. Po ochutnání můžete ještě pomazánku doladit solí a pepřem.
  7. Hotovou dobrotu uložte do skleničky a vychlaďte ji v ledničce.

Doporučujeme k přečtení také komentáře pod receptem, dozvíte se v nich zajímavé rady a tipy čtenářů.

Škvařili jste sádlo a zbyly vám domácí škvarky? Můžete se inspirovat dalšími návody, jak škvarky uchovat nebo jak ze škvarků něco dobrého uvařit či upéct.
Přejeme vám dobrou chuť
 

 

Komentáře

Další tipy a triky