Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tortilla je druh jemného chleba ve tvaru tenké placky, který pochází ze Španělska, ale má arabské kořeny. Tortilla se původně připravovala z cizrny, dnes je však známá spíše pšeničná nebo celozrnná varianta.

Po rychlém koláči z tortilly sáhnou tři druhy lidí - ti, co zkoušejí stále něco nového, ti, co neumí péct, a ti, kteří nemají čas. Výsledkem může být originální sladký moučník, který každého překvapí - vypadá sice jako koláč, ale chutná jako palačinka.

Jak udělat sladké koláče z tortill

Připravíme si pšeničné tortilly - můžeme je koupit, aby byla práce jednodušší.

  • Na dno dortové formy nebo ráfku položíme 1–2 tortilly (slepíme je marmeládou).
  • Na tortilly rozetřeme vrstvu tvarohu, smíchaného s mákem nebo ořechy.
  • Další vrstvou bude pokrájené zralé ovoce a na něm máslová drobenka.
  • Koláč upečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C, a necháme ho vychladnout.

Jak vylepšit koláč z tortill

Různé způsoby, jak vytvořit tortillový koláč:

  • Tvaroh vyšleháme s cukrem, pudinkovým práškem s vanilkovou příchutí a citrónovou kůrou. Pokud bude tvarohu hodně, můžeme vynechat ovoce a připravit jen tvarohový koláč s drobenkou.
  • Na tvaroh nebo přímo na tortillu naneseme i jiné oblíbené náplně - například dušená jablka, švestková povidla, ořechovou nebo makovou náplň, stejně jako do koláčů. Koláč posypeme drobenkou a upečeme.
  • Kdo nemá rád tvaroh, může ovoce naskládat na tenoučkou vrstvu marmelády, posypanou strouhanými oříšky nebo strouhankou. Drobenka bude chutnější, pokud do ní přidáme sekané oříšky a skořici.

Z tortil můžeme připravit sladké rolky, taštičky nebo kornoutky. Jejich neutrální chuť přímo vybízí k plnění slanými i sladkými nádivkami.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli