Koláče z tortill se hodí pro líné kuchařky nebo pro ty, co rády experimentují
Tortilla je druh jemného chleba ve tvaru tenké placky, který pochází ze Španělska, ale má arabské kořeny. Tortilla se původně připravovala z cizrny, dnes je však známá spíše pšeničná nebo celozrnná varianta.
Po rychlém koláči z tortilly sáhnou tři druhy lidí - ti, co zkoušejí stále něco nového, ti, co neumí péct, a ti, kteří nemají čas. Výsledkem může být originální sladký moučník, který každého překvapí - vypadá sice jako koláč, ale chutná jako palačinka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat sladké koláče z tortill
Připravíme si pšeničné tortilly - můžeme je koupit, aby byla práce jednodušší.
- Na dno dortové formy nebo ráfku položíme 1–2 tortilly (slepíme je marmeládou).
- Na tortilly rozetřeme vrstvu tvarohu, smíchaného s mákem nebo ořechy.
- Další vrstvou bude pokrájené zralé ovoce a na něm máslová drobenka.
- Koláč upečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C, a necháme ho vychladnout.
Jak vylepšit koláč z tortill
Různé způsoby, jak vytvořit tortillový koláč:
- Tvaroh vyšleháme s cukrem, pudinkovým práškem s vanilkovou příchutí a citrónovou kůrou. Pokud bude tvarohu hodně, můžeme vynechat ovoce a připravit jen tvarohový koláč s drobenkou.
- Na tvaroh nebo přímo na tortillu naneseme i jiné oblíbené náplně - například dušená jablka, švestková povidla, ořechovou nebo makovou náplň, stejně jako do koláčů. Koláč posypeme drobenkou a upečeme.
- Kdo nemá rád tvaroh, může ovoce naskládat na tenoučkou vrstvu marmelády, posypanou strouhanými oříšky nebo strouhankou. Drobenka bude chutnější, pokud do ní přidáme sekané oříšky a skořici.
Z tortil můžeme připravit sladké rolky, taštičky nebo kornoutky. Jejich neutrální chuť přímo vybízí k plnění slanými i sladkými nádivkami.
Komentáře