Jak péct plněné vánoční košíčky? Těsto je základ, ale nepodceňujte ani zdobení
Košíčky s náplní moc hezky vypadají a pod ozdobou nebo polevou skrývají kromě těsta i některou z lahodných náplní. Kombinovat chutě se snažíme tak, aby k sobě ladily.
Těsto na korpus košíčku
Většina těst na košíčky bývá z klasického lineckého těsta, k ovocným košíčkům doporučujeme těsto citronové nebo kokosové, k čokoládovým je výborné ořechové nebo kakaové.
Košíčky
Nejčastěji se jedná o sladké křehké těsto, které si navíc snadno zapamatujete, protože poměr mouky, másla a cukru je přesně 3:2:1. Tedy 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 1… Podívejte se na všechny košíčky.
Postupujeme tak že plát těsta rozválíme a vykrojíme kolečka přiměřené velikosti. Košíčkové formičky těmito kolečky vyložíme a lehce přimáčkneme. Po upečení vyklopíme. Korpusy košíčků můžeme mít připravené předem, v chladnu nebo mrazáku vydrží poměrně dlouho.
Mohlo by vás zajímat
Náplň může být dvojí
Náplně mohou být krémové; většina krémů je vanilkových, karamelových, čokoládových, ale i kávové jsou výborné. Krém je vhodný máslový nastavený v páře šlehanou vaječnou hmotou, moučnou kaší nebo slazeným kondenzovaným mlékem svařeným na karamel. Pudinkové krémy mají kratší trvanlivost. Krém na korpusy stříkáme zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.
Polevy korunují dílo
Ne všechny košíčky musí mít polevu, ale dobrá a pěkná poleva hezky náplň uzavře a tím prodlouží její trvanlivost. Poleva se dává nejčastěji čokoládová, ale můžete zkusit i kávovou, ledovou nebo želatinovou. Poslední dvě jmenované se hodí k ovocným košíčkům.
Zdobení košíčků
Na polevu můžete posadit oříšek nebo mandli, ovocné želé nebo posypat trochou kokosu či cukrovým zdobením, pod želatinu ozdobně naskládáme kousky ovoce apod.
Tak ať jsou vaše košíčky krásné i chutné!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 16 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší krémy do cukroví: Zkuste máslový, bílkový, citronový, kávový nebo čokoládový
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
Komentáře