Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka, voda, trocha soli a oleje. Na domácí tortilly podle slavného britského šéfkuchaře stačí pouhé 4 suroviny, které se v domácnosti běžně vyskytují. Vyzkoušeli jsme, zda lze univerzální mouku nahradit smícháním běžně používaných mouk a výroba je opravdu tak jednoduchá a rychlá i pro kuchaře méně zkušené než je Gordon Ramsey.

Pšeničné tortilly jako příloha i praktický obal

Ačkoli se tortilly přiřazují zpravidla do tradiční mexické kuchyně, pro ni jsou typické spíše ty připravované z kukuřičné mouky. Pšeničnou tenkou nekynutou placku však najdete na všech kontinentech v mnoha verzích, které se liší pouhými detaily.

Tortilly se dají použít jako příloha téměř k jakémukoli pokrmu, kde byste jinak dali přednost pečivu, zabalit do nich maso, zeleninu, luštěniny, sýry nebo je pouze natřít oblíbenou omáčkou a smotat jako palačinku.

Recept na jednoduché tortilly podle Gordona Ramseyho

Světoznámý šéfkuchař, držitel 17 michelinských hvězd, který se proslavil především účinkováním v show Ramsay’s Kitchen Nightmares a Hell’s Kitchen, vyrábí tortilly z univerzální mouky, která je ve Velké Británii běžně k dostání, u nás na ni však narazíte jen zřídka.

Univerzální mouka kombinuje vlastnosti hladké a polohrubé mouky, proto nás zajímalo, zda se vydaří pokus se smícháním těchto dvou druhů v poměru 1:1 a zakomponováním do originálního receptu.

Na 8 tortill šéfkuchař použil 2 hrnky univerzální mouky (my tedy 1 hrnek hladké a 1 polohrubé), 1 hrnek vody, 3 lžíce rostlinného oleje a ½ lžičky soli. Jak na to?

Všechny ingredience vložte do větší mísy a pomocí vařečky umíchejte těsto. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a zlehka promněte rukama, dokud nebude těsto hladké. Rozdělte ho na 8 stejných dílů, ze kterých uválejte kuličky. Každou z nich pak rozválejte do kulaté tenké placky. Tortilly opečte na pánvi jen lehce potřené olejem při střední teplotě 2 minuty z každé strany.

Gordon Ramsey na blogu gordon-ramsay-recipes.com tvrdí, že celá příprava od vložení ingrediencí do mísy až po opečení poslední tortilly zabere 10 minut. Asi proto, že nám chybí pár michelinských hvězd nebo 7 pánví, celý proces ve skutečnosti zabral asi půl hodiny.

S těstem z hladké a polohrubé mouky se dobře pracovalo a výsledné tortilly o průměru 18 – 20 cm byly krásně křupavé a zároveň se daly ohýbat, což je důležité pro následné balení náplně. Za nás spokojenost i bez použití univerzální mouky.

Čím naplnit domácí tortilly?

Tortilly nejsou chuťově nijak výrazné, proto se do nich dá dát v podstatě jakákoli směs masa, zeleniny čerstvé i tepelně upravené nebo uvařených luštěnin. Aby pokrm zůstal po opečení na povrchu křupavý a nedošlo k rozmočení tortilly od náplně, je ideální nejprve placku posypat bohatou vrstvou nastrouhaného sýra, který rozpuštěním udělá mezi dvěma vrstvami bariéru. Tímto způsobem se připravuje třeba mexická quesadilla [kesadíja].

Plněné tortilly jako jednohubky

Z tortill se dají vyrobit i originální a efektní jednohubky. Máte-li rádi uzeného lososa, skvělá kombinace vznikne smícháním smetanového sýra, nasekaného kopru, citronové šťávy a mletého pepře. Touto jednoduchou pomazánkou potřete tortilly, poklaďte plátky uzeného lososa, zarolujte a nechte 1 hodinu v lednici zabalené v potravinové folii. Poté nakrájejte na špalíčky a podávejte se zapíchnutým párátkem. Místo lososa a kopru lze použít i plátky šunky a strouhaný sýr, nebo zkrátka cokoli máte na jednohubkách rádi.

Tortilly nasladko pro děti

Když nezbývá čas na přípravu palačinek nebo dětmi oblíbeného štrúdlu, tortilla nasladko je skvělým řešením. Dá se jednoduše natřít džemem, čokoládovou nebo oříškovou pomazánkou i ochucenou zakysanou smetanou a zarolovat.

Na štrúdlovou verzi budete potřebovat nastrouhané jablko, ze kterého vymačkáte přebytečnou šťávu, rozinky, skořici, oříšky, cukr a samozřejmě tortillu. Smíchané ingredience umístěte na střed tortilly, přehněte přes ně dva protilehlé konce a ze vzniklé kratší strany dvakrát přeložte tak, aby náplň nevytékala. Takto připravený balíček můžete zapéct v toustovači nebo kontaktním grilu.

Fotogalerie - Domácí tortilly podle Gordona Ramseyho

Ukázat 4 fotografie

Zdroje informací:

gordon-ramsay-recipes.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více