Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou je neuvěřitelně vláčný a křehký, vůni rumu a vanilky prostě neodoláte
17. 10. 2023 Vaření
Honí vás mlsná? Upečte si hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou. Tento výborný koláč k čaji i ke kávě potěší i případnou návštěvu. Je snadný a rychlý, takže může brzy provonět kuchyň.
Hrnkové koláče
Nejen o víkendu, ale také v týdnu si občas chceme vychutnat nějakou tu sladkou dobrotu a zároveň netrávit s přípravou zbytečný čas. Hrníčkové koláče jsou velmi rychlé, není třeba nic odvažovat. Stačí vysypat do mísy několik hrnečků (obvykle 250ml), dochutit, upéct a koláč je na stole. Nenáročná příprava je proto velmi oblíbená.
Mohlo by vás zajímat
Náplně na hrnkový koláč
Základ náplně tohoto koláče je tvarohová část. Kromě tvarohu (nejlépe z kostky) do ní patří ještě cukr, pudinkový prášek, vejce a mléko. O ochucení se postará kvalitní vanilkový pudink, můžeme přidat i další vanilkovou složku: vanilkový cukr, případně vanilkovou esenci. Do tohoto koláče se dávají povidla. Když jsou příliš hustá, můžeme je mírně zakápnout rumem. Pokud povidla nemáme, můžeme sáhnout po džemu, hodí se i čerstvé, mražené nebo kompotované (okapané) ovoce.
Závěrečnou tečku tvoří drobenka z cukru, mouky a másla. S drobenkou si můžeme pohrát a zaměnit bílý cukr za třtinový, polohrubou mouku za celozrnnou špaldovou a podobně.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou
Na přípravu tohoto hrnkového koláče budete potřebovat (vždy 250ml hrnky): 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 špetku soli, 2 vejce, 1 hrnek mléka a ½ hrnku oleje. Na náplň: 2 kostky tvarohu, ½ hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 1-2 vejce a 1 malá sklenička povidel. Na drobenku: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 50 g másla, 1 malé vejce (nemusí být). Volitelné: 1 lžíce rumu do povidel a moučkový cukr k dokončení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180° C. Z cukru odeberte dvě lžíce na drobenku a dejte je stranou. Do mísy dejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl a promíchejte. Přilijte olej, do hrnečku rozklepněte vejce a vidličkou ho prošlehejte s trochou mléka. Dolijte zbytek mléka a nalijte vše do mísy. Důkladně promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem, těsto na něj nalijte a stěrkou rozetřete na celý plech.
Do mísy dejte tvaroh, přidejte cukry, pudinkový prášek. Do hrnku rozklepněte vejce a rozšlehejte ho s mlékem. Přilijte k tvarohu, promíchejte a po částech nalijte na těsto. Nalijte pruhy, které lehce stěrkou roztáhněte po celém těstě. Na tvarohovou náplň naneste lžičkou povidla. Pokud jsou příliš hustá, můžete je naředit rumem.
Na drobenku použijte cukr, který jste na začátku dali stranou, smíchejte ho s ostatními surovinami a promněte, dokud se směs nezačne drobit. Posypejte s ní koláč a dejte péct do trouby. Trvá to 30-40 minut, koláč by měl být dorůžova. Upečený koláč vyndejte, nakrájejte na kousky a při podávání lehce poprašte moučkovým cukrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct Míša řez nebo křehký tvarohový koláč našich babiček. Nabízíme rady a tipy na korpusy i náplně
Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník
Jak rozklepnout vejce? Jde to několika jednoduchými způsoby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak v obchodě poznat kvalitní povidla? Hledejte výrobek bez aromat, barviv a zahušťovadel, říká Lukáš Medek
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla