Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou je neuvěřitelně vláčný a křehký, vůni rumu a vanilky prostě neodoláte
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Honí vás mlsná? Upečte si hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou. Tento výborný koláč k čaji i ke kávě potěší i případnou návštěvu. Je snadný a rychlý, takže může brzy provonět kuchyň.

Hrnkové koláče

Nejen o víkendu, ale také v týdnu si občas chceme vychutnat nějakou tu sladkou dobrotu a zároveň netrávit s přípravou zbytečný čas. Hrníčkové koláče jsou velmi rychlé, není třeba nic odvažovat. Stačí vysypat do mísy několik hrnečků (obvykle 250ml), dochutit, upéct a koláč je na stole. Nenáročná příprava je proto velmi oblíbená.

Základ náplně tohoto koláče je tvarohová část. Kromě tvarohu (nejlépe z kostky) do ní patří ještě cukr, pudinkový prášek, vejce a mléko. O ochucení se postará kvalitní vanilkový pudink, můžeme přidat i další vanilkovou složku: vanilkový cukr, případně vanilkovou esenci. Do tohoto koláče se dávají povidla. Když jsou příliš hustá, můžeme je mírně zakápnout rumem. Pokud povidla nemáme, můžeme sáhnout po džemu, hodí se i čerstvé, mražené nebo kompotované (okapané) ovoce. 

Závěrečnou tečku tvoří drobenka z cukru, mouky a máslaS drobenkou si můžeme pohrát a zaměnit bílý cukr za třtinový, polohrubou mouku za celozrnnou špaldovou a podobně. 

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou

Na přípravu tohoto hrnkového koláče budete potřebovat (vždy 250ml hrnky): 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 špetku soli, 2 vejce, 1 hrnek mléka a ½ hrnku oleje. Na náplň: 2 kostky tvarohu, ½ hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 1-2 vejce a 1 malá sklenička povidel. Na drobenku: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 50 g másla, 1 malé vejce (nemusí být). Volitelné: 1 lžíce rumu do povidel a moučkový cukr k dokončení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180° C. Z cukru odeberte dvě lžíce na drobenku a dejte je stranou. Do mísy dejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl a promíchejte. Přilijte olej, do hrnečku rozklepněte vejce a vidličkou ho prošlehejte s trochou mléka. Dolijte zbytek mléka a nalijte vše do mísy. Důkladně promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem, těsto na něj nalijte a stěrkou rozetřete na celý plech.

Do mísy dejte tvaroh, přidejte cukry, pudinkový prášek. Do hrnku rozklepněte vejce a rozšlehejte ho s mlékem. Přilijte k tvarohu, promíchejte a po částech nalijte na těsto. Nalijte pruhy, které lehce stěrkou roztáhněte po celém těstě. Na tvarohovou náplň naneste lžičkou povidla. Pokud jsou příliš hustá, můžete je naředit rumem.

Na drobenku použijte cukr, který jste na začátku dali stranou, smíchejte ho s ostatními surovinami a promněte, dokud se směs nezačne drobit. Posypejte s ní koláč a dejte péct do trouby. Trvá to 30-40 minut, koláč by měl být dorůžova. Upečený koláč vyndejte, nakrájejte na kousky a při podávání lehce poprašte moučkovým cukrem. 

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu hrníčkovou tvarohovou bábovku:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více