Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat kořenovou petržel? Vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy
Zdroj: Pixabay, Leopictures

Na zahradách pěstujeme petržel kořenovou i naťovou. Naťovou petržel pro chutnou a voňavou nať, a to buď s kadeřavými nebo hladkými listy, a kořenovou petržel sice hlavně kvůli bílým kořenům, ale její nať je též skvělá.

Petržel je ceněná kvůli vysokému obsahu živin, vitamínů i minerálních látek. Postup při jejím pěstování je obdobný jako při pěstování mrkve. Při nákupu semínek si pročteme informace o konkrétní odrůdě. Liší se tvarem a mohutností, rozdíly jsou také v trvanlivosti kořenů jednotlivých odrůd. Některé jsou zvlášť vhodné k delšímu uskladnění.

Jak pěstovat petržel

Péče o oblíbenou zeleninu má několik pravidel:

  1. Kořenovou petržel vyséváme co nejdříve na jaře do mělkých řádků na dobře připravené záhony.
  2. Na teplotu sice petržel není náročná, ale vyžaduje slunečné stanoviště.
  3. Záhony před výsevem petržele nehnojíme chlévským hnojem, stejně jako před výsevem mrkve. Petrželi vyhovují písčité a hlinitopísčité půdy. Vhodné je i pěstování na hrůbcích, při kterém získáme kvalitní dlouhé kořeny.
  4. Pokud se chystáme petržel pěstovat na těžké půdě, zvolíme raději odrůdy, které mají kratší robustní kořeny. 
  5. Petržel klíčí velmi pomalu (asi tři týdny), proto je vhodné doplnit řádky značkovacími semínky např. ředkvičkami nebo špenátem. Malé rostlinky nám brzy ukáží, kudy řádky vedou.
  6. Přikrývka netkanou textilií má vliv na lepší klíčení semen a růst mladých rostlinek. Pod textilií se lépe drží vláha
  7. Při suchém počasí petržel pravidelně zavlažujeme
  8. Důležitým úkolem je i protrhávání. Mezi jednotlivými mrkvemi ponecháme 5–8 cm, aby měly prostor pro narůstání. Protrhané mrkve najdou své uplatnění v kuchyni, využijeme i ty nejmenší, budou se hodit do polévek
  9. Petržel používáme do různých salátů, pomazánek, polévek a zeleninových jídel. Trháme také svěží petrželovou nať, která je výborná ke zdobení jídel studené i teplé kuchyně.
  10. Kořenovou petržel sklízíme pozdě na podzim, první mrazíky ji nijak neohrožují. Část kořenů petržele spotřebujeme hned po sklizni, a část zmrazíme, usušíme nebo uložíme do písku, abychom měli zásobu na zimu. Petržel lze také zavařit v různých zeleninových směsích.
Pokud se vám pěstování kořenové petržele nedaří, určitě si vypěstujte alespoň naťovou petržel. Pěstujeme ji jako dvouletku, která nám poskytne nejlepší sklizeň v následujícím roce od výsevu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více