Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak z rajčat a česneku udělat výtečnou trvanlivou směs k ochucování jídel
Zdroj: Toprecepty

Z krásně vyzrálých rajčat a sklizeného kvalitního česneku můžeme velmi jednoduše připravit ochucovací směs. Použít ji můžeme na topinky i na chleba s máslem a do pomazánek, ale hodí se i do polévek a jídel k zapékání.

Možná ještě stále sklízíte další a další krásně červená rajčata a přemýšlíte, jak velkou úrodu zužitkovat. Možností je mnoho a mimo jiné vám můžeme doporučit jednoduchou směs, která se báječně hodí na dochucování celé řady jídel - všude tam, kam se chuťově hodí česnek a rajče, využijete také jednoduché dochucovadlo ze tří surovin.

Jak udělat směs k dochucování 

Podle mnohokrát vyzkoušeného receptu můžete připravit výbornou a trvanlivou směs k dochucování polévek, zapékaných jídel, luštěnin i topinek nebo pomazánek.

  1. Na 1 kg rajčat budete potřebovat 30 dkg loupaného česneku a 7 dkg soli.
  2. Tip: Rajčata by neměla být příliš vodnatá, proto jejich vnitřní část raději vyjměte a využijte jiným způsobem.
  3. Oloupejte česnek a společně s rajčaty ho dobře rozmixujte.
  4. Do směsi ještě přidejte sůl a vše společně důkladně promíchejte.
  5. Připravenou směsí plňte pomocí nálevky malé skleničky se šroubovacími víčky (např. od dětské výživy). Skleničky předem dobře vymyjte a vypařte, poté je nechte vychladnout.
  6. Naplněné skleničky uložte do chladna a temna, vhodná je spíž, ale uložení v ledničce není nutné.
  7. Takto připravená dochucovací směs vydrží až do další sezony.  Používejte ji všude tam, kde byste jinak použili česnek, můžete ji mazat i na topinky

Kombinace rajčat a česneku chutná opravdu výtečně. Příkladem je následující videorecept, který vás naučí jednoduché jídlo - rajčatové topinky.

Znáte ještě další jednoduché recepty s rajčaty a česnekem? Můžete nám napsat své tipy pod článek do komentáře.

                                                  

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli