Jak z rajčat a česneku udělat výtečnou trvanlivou směs k ochucování jídel
Z krásně vyzrálých rajčat a sklizeného kvalitního česneku můžeme velmi jednoduše připravit ochucovací směs. Použít ji můžeme na topinky i na chleba s máslem a do pomazánek, ale hodí se i do polévek a jídel k zapékání.
Možná ještě stále sklízíte další a další krásně červená rajčata a přemýšlíte, jak velkou úrodu zužitkovat. Možností je mnoho a mimo jiné vám můžeme doporučit jednoduchou směs, která se báječně hodí na dochucování celé řady jídel - všude tam, kam se chuťově hodí česnek a rajče, využijete také jednoduché dochucovadlo ze tří surovin.
Jak udělat směs k dochucování
Podle mnohokrát vyzkoušeného receptu můžete připravit výbornou a trvanlivou směs k dochucování polévek, zapékaných jídel, luštěnin i topinek nebo pomazánek.
- Na 1 kg rajčat budete potřebovat 30 dkg loupaného česneku a 7 dkg soli.
- Tip: Rajčata by neměla být příliš vodnatá, proto jejich vnitřní část raději vyjměte a využijte jiným způsobem.
- Oloupejte česnek a společně s rajčaty ho dobře rozmixujte.
- Do směsi ještě přidejte sůl a vše společně důkladně promíchejte.
- Připravenou směsí plňte pomocí nálevky malé skleničky se šroubovacími víčky (např. od dětské výživy). Skleničky předem dobře vymyjte a vypařte, poté je nechte vychladnout.
- Naplněné skleničky uložte do chladna a temna, vhodná je spíž, ale uložení v ledničce není nutné.
- Takto připravená dochucovací směs vydrží až do další sezony. Používejte ji všude tam, kde byste jinak použili česnek, můžete ji mazat i na topinky.
Kombinace rajčat a česneku chutná opravdu výtečně. Příkladem je následující videorecept, který vás naučí jednoduché jídlo - rajčatové topinky.
Znáte ještě další jednoduché recepty s rajčaty a česnekem? Můžete nám napsat své tipy pod článek do komentáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře