Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek svatého Martina slavíme 11. listopadu. Ačkoliv jde o den spojený s budoucím biskupem, pro naše země znamená konec podzimních prací, nástup zimy, ochutnávání mladého vína a bohaté hody s pečenou husou.

Svatomartinské víno je první víno aktuálního ročníku. V minulosti v tento den končila vinařům služba u velkých sedláků. Odchod spolu zapili skleničkou vína nad pokrmy z tučných hus, vydatným kaldounem a kynutými ořechovými podkovami s cukrem.

Z jakých odrůd je svatomartinské víno

Mladé víno se vyrábí z hroznů pěstovaných a zpracovaných v České republice:

  1. Bílé víno - Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské rané červené jsou svěží, ovocitá, suchá vína.
  2. Růžové víno - Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Modrý Portugal jsou ovocitá suchá vína příjemné chuti a vůně.
  3. Červené víno - Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou sametově jemná suchá vína s odbouranými kyselinami.

Víno už máte doma, vykrmenou husu také - nevíte, jak ji upéct? Na její přípravu se můžete podívat ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky