Svatomartinské víno je první víno z úrody. Nejvíc chutná k pečené huse se zelím
Svátek svatého Martina slavíme 11. listopadu. Ačkoliv jde o den spojený s budoucím biskupem, pro naše země znamená konec podzimních prací, nástup zimy, ochutnávání mladého vína a bohaté hody s pečenou husou.
Svatomartinské víno je první víno aktuálního ročníku. V minulosti v tento den končila vinařům služba u velkých sedláků. Odchod spolu zapili skleničkou vína nad pokrmy z tučných hus, vydatným kaldounem a kynutými ořechovými podkovami s cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Z jakých odrůd je svatomartinské víno
Mladé víno se vyrábí z hroznů pěstovaných a zpracovaných v České republice:
- Bílé víno - Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské rané červené jsou svěží, ovocitá, suchá vína.
- Růžové víno - Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Modrý Portugal jsou ovocitá suchá vína příjemné chuti a vůně.
- Červené víno - Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou sametově jemná suchá vína s odbouranými kyselinami.
Víno už máte doma, vykrmenou husu také - nevíte, jak ji upéct? Na její přípravu se můžete podívat ve videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře