Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky z opalovaného těsta jsou oblíbené pro svou jemnou chuť. Nejen v sezóně švestek se jim nedá odolat, byť mají mnozí začátečníci obavy z práce s daným těstem. Připravte si odpalované knedlíky podle ČSN.

Mnozí začátečníci, ale i zkušenější hospodyňky, mají z odpalovaného těsta obavy. Při nesprávné přípravě se totiž může trhat nebo se srazí. Nemusíte se bát, stačí dodržet postup a knedlíky se vám zcela jistě povedou - obzvláště ty podle norem.

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN

Na 10 porcí, tedy asi 30 odpalovaných knedlíků, potřebujete 300 g mléka, 20 g margarínu, 10 g soli, 450 g hrubé mouky, 40 g vajec, 700 g švestek. K servírování pak 200 g tvarohu ke strouhání, 150 g moučkového cukru a 150 g rozpuštěného másla.

  1. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Poté přidejte margarín, lehce osolte a za stálého míchání přisypávejte dvakrát prosátou mouku.
  2. Směs ingrediencí bez přestání míchejte, dokud se z ní neodpaří část tekutiny a výsledné odpalované těsto přestane lepit na stěny hrnce i na vařečku.
  3. Obsah hrnce nechte lehce vychladnout a poté do něj přidejte vejce. Odpalovanou hmotu důkladně propracujte až do hladkého a pružného těsta.
  4. Těsto vyválejte do tenkého plátu a nakrájejte ho na čtverečky o hraně 4 cm.
  5. Na jednotlivé kousky těsta skládejte očištěné, omyté a osušené švestky (vypeckování je jen a pouze na vás) a pečlivě je do těsta zabalte.
  6.  Knedlíky s opatrností vhazujte do vroucí, mírně osolené vody. Nezapomeňte je opatrně vařečkou odlepit ode dna hrnce, aby se nepotrhaly.
  7. Knedlíky vařte po dobu 5–7 minut, poté je vyjměte z vody, nechte okapat a následně posypte najemno nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte notnou dávkou rozpuštěného másla.

Jak to máte vy? Dáte raději přednost delší přípravě kynutých knedlíků, rychlovce v podobě těch tvarohových, nebo si troufáte i na ty z odpalovaného těsta? Napište pod článek, jaké knedlíky si dopřejete raději - a s jakým druhem ovoce. Těšíme se!

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli