Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství nejlepší jahodové marmelády: Uvařte si to nejsladší letní potěšení
Zdroj: Freepik

Jahody patří k prvním vlaštovkám sklízeného ovoce. Jejich plody zamrazujeme, využíváme do nejrůznějších moučníků i dezertů, ale přeci jen je tu jeden způsob uskladnění, na který jiné nemají - dokonalá marmeláda.

Jahodová marmeláda je bez debat tou nejoblíbenější ze všech, a to jak u dětí, tak u dospělých. Jak ale docílit tak skvělé chuti, jakou vždy měla ta od vaší babičky? Podělíme se s vámi o tajemství přípravy té nejchutnější jahodové marmelády.

10 tipů k přípravě té nejlepší jahodové marmelády

Uvařte si chuťově dokonalou marmeládu, na kterou se budou všem sbíhat sliny:

  1. Jahody musí být pevné, zralé a bez jakéhokoliv poškození. Pomačkanější plody raději využijte třeba do smoothie, bublaniny nebo zmrzliny, plesnivé vyhoďte.
  2. Zbavení jahod stopek není vůbec složité. Nejprve je však očistěte a omyjte.
  3. Dbejte na čistotu pracovní plochy, nádobí, pomůcek, ale také utěrek a vašich rukou. Stejně tak důkladně sterilizujte sklenice i jejich víčka.
  4. Dodržujte poměr surovin (ovoce, cukr, konzervant) podle vámi vybraného receptu, abyste nebyli zklamaní příliš řídkou či naopak moc hustou marmeládou.
  5. Nezapomínejte na konzervant - kyselina citrónová je (mimo cukr) skvělou možností. Ta prodlouží trvanlivost marmelády, ale také jí zajistí svěží barvu.
  6. Máte rádi marmelády s plnou chutí? Přidejte do vařící se směsi špetku soli - jako zázrakem se stane vaše marmeláda sladší. Sůl totiž zvýrazňuje sladkost.
  7. Rádi experimentujete s chutěmi? Pak rozhodně vyzkoušejte jahodovou marmeládu s přidanou vanilkou (z lusku), mátou nebo třeba meduňkou.
  8. Sbírejte pěnu tvořící se na hladině směsi. Tvoří ji denaturované bílkoviny, které mohou za rychlejší kazivost. Proto pěnu z marmelády průběžně odstraňujte, ale pozor - rozhodně ji nevyhazujte. Skvěle poslouží k ochucení jogurtů či kaší.
  9. Marmeládu vařte jen po nezbytně dlouhou dobu - do požadované konzistence. Také mějte na paměti, že vychladnutím ještě zhoustne.
  10. Hotovou marmeládu poznáte velmi snadno, stačí jí trošku nalít na talířek. Pokud se neroztéká a rychle houstne, je připravena na slití do sklenic.

V první řadě vám však musíme klást na srdce jednu jedinou věc - buďte opatrní! Není nic horšího než popáleniny kvůli nepozornosti či spěchu. Zkuste také vynikající jahodový džem podle našeho videonávodu - kousky ovoce jsou v něm úžasné.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli