Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dali byste si uzené, ale nemáte udírnu? Nevadí, využít můžete pomalý hrnec
Zdroj: Toprecepty

Jste milovníci uzeného masa, ale na udírnu nemáte prostor? Vyzkoušejte uzení masa v pomalém hrnci podle následujících rad. Kromě masa potřebujete marinádu, tekutý kouř a trpělivost. S našimi tipy se jistě povede.

Udit maso v pomalém hrnci je skvělá příležitost pro ty, kteří si klasickou udírnu nemohou dovolit - ať už kvůli prostoru, nebo něčemu jinému. Výsledek bude stejně brilantní jako za použití klasické udírny. Maso bude šťavnaté a voňavé. 

Jaké maso k uzení vybrat? 

Nabízí se hned několik možností, vybírat můžete z vepřového, hovězího, drůbežího masa i ryb. Nejlepší maso pro uzení je to čerstvé. 

  • Vepřové maso je pro uzení velmi oblíbené. Ideální je plec, krkovice nebo bůček.
  • Hovězí maso může vyžadovat delší přípravu.
  • Nejvhodnějším masem na uzení je to tučné. Zároveň by mělo být dobře očištěné a naporcované na podobně velké kusy. Udit můžete i domácí klobásy.

Tipy na uzení masa v pomalém hrnci

Základem uzeného masa je marináda, ve které se maso marinuje dostatečně dlouhou dobu, minimálně přes noc. Hovězí maso ale může potřebovat delší dobu k marinování. Také je dobré vědět, že k uzení masa v pomalém hrnci potřebujete mřížku, aby vám maso neplavalo ve vzniklém výpeku. 

  • Maso naložte do marinády s tekutým kouřem. Přidat můžete i uzenou papriku nebo uzenou sůl.
  • Tip: Maso můžete marinovat "nasucho" v chladničce ve vakuovacím sáčku i několik dní. K marinování použijte Pragandu a tekutý kouř
  • Do pomalého hrnce dejte mřížku, na kterou vložte maso. Podlijte ho trochou vody - nesmí být však potopené.
  • Maso uďte při teplotě 70°, což odpovídá programu "low" zhruba 5–10 hodin (záleží na velikosti masa).
  • Během uzení maso několikrát potřete marinádou s tekutým kouřem.
Uzené maso můžete podávat jen s chlebem, křenem a hořčicí, nebo ho můžete zakomponovat do dalších receptů, například k čočce nebo křenové omáčce. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli