Dali byste si uzené, ale nemáte udírnu? Nevadí, využít můžete pomalý hrnec
Jste milovníci uzeného masa, ale na udírnu nemáte prostor? Vyzkoušejte uzení masa v pomalém hrnci podle následujících rad. Kromě masa potřebujete marinádu, tekutý kouř a trpělivost. S našimi tipy se jistě povede.
Udit maso v pomalém hrnci je skvělá příležitost pro ty, kteří si klasickou udírnu nemohou dovolit - ať už kvůli prostoru, nebo něčemu jinému. Výsledek bude stejně brilantní jako za použití klasické udírny. Maso bude šťavnaté a voňavé.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso k uzení vybrat?
Nabízí se hned několik možností, vybírat můžete z vepřového, hovězího, drůbežího masa i ryb. Nejlepší maso pro uzení je to čerstvé.
- Vepřové maso je pro uzení velmi oblíbené. Ideální je plec, krkovice nebo bůček.
- Hovězí maso může vyžadovat delší přípravu.
- Nejvhodnějším masem na uzení je to tučné. Zároveň by mělo být dobře očištěné a naporcované na podobně velké kusy. Udit můžete i domácí klobásy.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na uzení masa v pomalém hrnci
Základem uzeného masa je marináda, ve které se maso marinuje dostatečně dlouhou dobu, minimálně přes noc. Hovězí maso ale může potřebovat delší dobu k marinování. Také je dobré vědět, že k uzení masa v pomalém hrnci potřebujete mřížku, aby vám maso neplavalo ve vzniklém výpeku.
- Maso naložte do marinády s tekutým kouřem. Přidat můžete i uzenou papriku nebo uzenou sůl.
- Tip: Maso můžete marinovat "nasucho" v chladničce ve vakuovacím sáčku i několik dní. K marinování použijte Pragandu a tekutý kouř.
- Do pomalého hrnce dejte mřížku, na kterou vložte maso. Podlijte ho trochou vody - nesmí být však potopené.
- Maso uďte při teplotě 70°, což odpovídá programu "low" zhruba 5–10 hodin (záleží na velikosti masa).
- Během uzení maso několikrát potřete marinádou s tekutým kouřem.
Komentáře