Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječná tlačenka podle ČSN: Blížící se jaro plné barev poznáme za oknem i na stole
Zdroj: Toprecepty

S pomalu přicházejícím jarem se můžeme těšit na větší snůšky našich slepiček. Vajec se v kuchyni upotřebí mnoho, někdy se však stane, že i přes časté vaření a pečení jich je stále přebytek. Vyzkoušejte vaječnou tlačenku.

Vaječná tlačenka je ozdobou každého stolu. Tvar odpovídá formě, do které ji připravujete, ale opravdová krása nastává při rozkrojení této pochoutky - na řezu vás ohromí barevná mozaika z použitých surovin. A co teprve její skvělá chuť.

Jak připravit vaječnou tlačenku podle ČSN

Na 1 kg vaječné tlačenky budete potřebovat 7 vajec, 200 g majonézy, 220 g kořenové zeleniny, 120 g sterilovaného hrášku, 40 g sterilovaných okurek, 40 g sterilované papriky, 200 g aspiku, 10 g želatiny, 15 g octa, pepř a sůl.

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v celku v osolené vodě. Nechte vychladnout a poté ji nakrájejte na drobné kostičky.
  2. K pokrájené zelenině přidejte hrášek, na kostičky nakrájené kyselé okurky a nakrájenou sterilovanou papriku.
  3. Majonézu promíchejte s tekutým aspikem a rozpuštěnou želatinou. Dochuťte octem, solí a pepřem a přidejte k připravené zelenině. Pečlivě promíchejte.
  4. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na větší kousky a lehce vmíchejte do připravené směsi, aby se nerozdrobila.
  5. Směsí naplňte vámi vybrané formičky či větší formy vyložené potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne. Pokud máte k dispozici formu ze silikonu, není potřeba ji vykládat.

Tip1: Jako forma k přípravě vaječné tlačenky vám skvěle poslouží ta na biskupský chlebíček, srnčí hřbet nebo klasická bábovková forma.

Tip2: Namísto nákupu sterilovaného hrášku, okurek a papriky můžete sáhnout po zeleninové směsi. Díky tomu bude příprava vaječné tlačenky beze zbytků.

Vaječnou tlačenku po vyjmutí z formy krájejte na plátky a podávejte s pečivem nebo ji použijte jako součást obložených talířů či mís. Díky názornému videoreceptu z naší dílny zvládnete připravit delikátní vaječnou tlačenku s Moravankou, vyzkoušíte?

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky