Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječná tlačenka podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Dokonalou chuť jí dodá nálev s netradiční ingrediencí
Zdroj: se souhlasem Hynka Vávry/ koláž Toprecepty

Vaječná tlačenka patří k oblíbeným velikonočním nebo povelikonočním specialitám. Recept na tuto vaječnou pochoutku nám prozradil šéfkuchař Hynek Vávra a vy si ji tak můžete připravit přesně tak jako v jeho vyhlášené průhonické restauraci Hliněná bašta. A hlavně do ní využijete vykoledovaná vajíčka.

Trochu jiná tlačenka

Opět tu máme období vaječných pomazánek, salátů, plněných vajíček nebo obložených chlebů s vejci – zkrátka čas, kdy přemýšlíme, jak spotřebovat vykoledovaná vajíčka. Pokud byli vaši koledníci hodně úspěšní a vám již dochází inspirace, nebo chcete vyzkoušet něco originálnějšího, je dobrou volbou právě vaječná tlačenka.

Tato vaječná specialita se od klasické tlačenky liší hlavně tím, že se do ní nedává maso, název však získala podle podobnosti s oblíbenou zabijačkovou pochoutku a hlavně podle stejně želatinové konzistence. Typickou mozaiku po rozkrojení pak u ní netvoří maso, ale zelenina a vajíčka, a někdy i šunka nebo salám

Co se vykoledovanými vajíčky?

Vaječná tlačenka se nejčastěji připravuje na Velikonoce, kdy je dostatek vajíček, dřív byla ale i oblíbeným pohoštěním na různých oslavách nebo při svátečních příležitostech.

Kromě vajec vařených natvrdo do ní patří již zmiňovaná zelenina, která v tlačence příjemně křupe a dodává jí svěžest. Obvykle se dává klasická kombinace – mrkev, celer, petržel, případně červená řepa. Dobře se do ní hodí pro svou pikantnější chuť také kyselé okurky. Další možností je hrášek, kukuřice nebo paprika kapie.

To vše se pak ve velké chlebíčkové formě nebo malých formičkách zalévá speciálním nálevem se želatinou, díky níž směs ztuhne. Vzhledem k tomu, že je pro tlačenku typická bílá nebo krémová barva, smíchává se tento nálev s majonézou nebo jogurtem. Nálev je třeba si připravit předem z octa a koření a směs pak svařit. Pokud se vám nechce nálev  svářet, doporučuje Hynek Vávra koupit si již hotovou nakládanou zeleninu do bramborového salátu nebo Moravanku a nálev z ní použít.

Vaječná tlačenka z Hliněné bašty

Pokud vás láká letos tlačenku připravit, ať už jako pohoštění pro návštěvu nebo jako pokrm, do něhož použijete vařená vajíčka, můžete rovnou vyzkoušet tu od šéfkuchaře a majitele restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry. Podle jeho receptu ji zvládnete snadno, a pokud byste měli strach, že vám tlačenka nepůjde vyklopit, Hynek Vávra radí: „Pomůže vám ponořit formičku do horké vody na cca 2 vteřiny. Hliníkové vaničky to nepotřebují.“ A jak tedy na samotnou tlačenku?

Budete potřebovat: cca 350 g zeleniny (celer, petržel, mrkev, kapie, hrášek), 6 vajec uvařených natvrdo, 1 plátek želatiny (20 g) a 150 g majonézy. Na nálev si připravte: 0,7 dcl octa, 20 g cukru, 7 g soli, 2 dcl vývaru z vaření zeleniny, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 10 kuliček hořčičných semínek.

  1. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte cukr a sůl a přiveďte k varu.  Po chvilce varu přilijte vývar, přidejte koření a na mírném plameni redukujte cca 5 minut.  
  2. Zeleninu dejte vařit do osolené vody a uvařenou na skus ji ochlaďte ve vodě s ledem, aby si zachovala svěží barvu. Vodu z vaření zeleniny si schovejte na později. Vajíčka oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Plátek želatiny zalijte malým množstvím vychladlého zeleninového vývaru. 
  3. Po chvilce přelijte přes cedník v prvním kroku připravený ještě teplý nálev - cca 2 dcl. Metličkou rozmíchejte želatinu, přidejte majonézu, promíchejte, přidejte zeleninu a nakrájené bílky a znovu promíchejte. Nakonec přidejte nakrájené žloutky, opět promíchejte a směs nalijte do připravených formiček. Dejte do chladu minimálně na 3-4 hodiny, aby směs ztuhla. Tlačenku vyklápějte z formiček nejlépe až druhý den. 

Náš tip: Vaječnou tlačenku si můžete připravit i podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více