Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda ozdobená jako kulaté poleno je moučníkem, který má v západních zemích dlouhou tradici. Na památku keltského zvyku pálit v ohništi dlouhé poleno, které se postupně přistrkovalo do ohně, aby plamen dlouho vydržel, vznikl dezert napodobující toto poleno.

Ozdobit piškotovou roládu tak, aby na první pohled připomínala ono poleno, je práce i zábava pro hravé a tvořivé. Obyčejnou roládu podle našich článků však zvládnou i začátečníci. Nemusí být přeci dokonalá – hlavně aby chutnala.

Jak udělat vánoční poleno

Nemějte obavy, příprava vánočního polena není nikterak složitá:

  • Upečte světlý plát na roládu a připravte si kakaový nebo čokoládový krém.
    Tip: Podle vašich zkušeností může být krém pudinkový, pařížský, vaječný nebo s moučnou kaší.
  • Část krému si nechte na zdobení, roládu naplňte a stočte.
  • Stočenou roládu vychlaďte, potřete povrch zbytkem krému a ten narýhujte vidličkou nebo zubatou stranou cukrářské karty, tak, aby vzor připomínal stromovou kůru. Znovu vychlaďte.
  • Roládu rozkrájejte na menší části a sestavte "poleno"
  • Dozdobte "houbičkami" z marcipánu, sněhovými vločkami, větvičkami a dalšími prvky podle vaší fantazie.
Začátečníci hravě zvládnou upéct roládu podle našeho názorného videoreceptu. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli